Home » Agricultura » Abandonați în fața secetei! Fermierii și-au cumpărat instalații de udare, dar nu sunt lăsați la sursa de apă

Abandonați în fața secetei! Fermierii și-au cumpărat instalații de udare, dar nu sunt lăsați la sursa de apă

de Dănuț CIOBANU 

Unii fermieri din județul Vaslui au decis să investească pentru a combate efectele negative ale secetei. În acest sens și-au achiziționat echipamente și au încercat să își irige suprafețele semănate cu culturi agricole. Marea supriză a fost că în momentul în care au mers la sursa de apă, producătorii agricoli nu au fost lăsați să preleveze apă pentru irigații. 

Viorel Humă, fermier din zona Ștefan cel Mare, a precizat că deține o autorizație de gospodărire a apelor și a decis să nu mai stea cu mâna întinsă la stat, ci să acționeze pentru a-și uda culturile.

„Nu pot uda toată suprafața, dar măcar o parte din ea. Anul acesta am achiziționat și o pompă pe care am dat destui bani și m-am dus să prelevez din râul Bârlad, de unde aveam autorizația să pot iriga o suprafață cu sfeclă de zahăr. Nu mi-au dat voie, au venit niște funcționari de la APIA și mi-au spus că este dispoziție de sus. Degeaba ai instalații, dacă nu ai sursă. Când e secetă, nu e sursă de apă”, a spus Viorel Humă.

După această întâmplare, fermierul a făcut mai multe adrese la instituțiile de care depinde posibilitatea utilizării apei pentru irigații.

„Am primit un răspuns de la Apele Române că pot preleva 150 de metri cubi/zi, ceea ce înseamnă să uzi un hectar cu 15 litri/metrul pătrat. Ce să fac eu cu cantitatea aceasta?!”, a întrebat fermierul.

Reamintim că în această vară, pe fondul secetei prelungite criza de apă de pe râul Prut s-a accentuat de la o zi la alta. Dacă debitul mediu anual al Prutului este de 80-85 metri cubi/secundă, în lunile de vară, acesta a scăzut la numai 29,3 metri cubi/secundă la Drânceni.

Practic, locuitorii din comunitățile din zona Prutului au spus că râul nu a mai scăzut niciodată la un asemenea nivel, situație care duce la imposibilitatea asigurării apei pentru irigații. În amenajarea Albița-Fălciu pot fi irigate peste 17.000 de hectare, iar unele organizații ale utilizatorilor de apă cum ar fi cele din Lunca Banului sau Berezeni au investit în ultima perioadă sume consistente pentru montarea de echipamente moderne de udare.

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: