Home » Agricultura » Făina de porumb va fi un lux! Circa 90.000 de hectare sunt calamitate în totalitate

Făina de porumb va fi un lux! Circa 90.000 de hectare sunt calamitate în totalitate

Seceta severă din ultimele luni a afectat sever culturile semănate în primăvara acestui an. Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Vaslui, a spus că pagubele înregistrate la culturile de primăvară sunt mult mai mari decât pierderile contabilizate la culturile de toamnă.

„Avem semănate cu culturi de primăvară 180.000 de hectare, din care 90.000 de hectare sunt semănate cu porumb. Porumbul este foarte afectat din cauza secetei din acest an”, a explicat Gigel Crudu.

După centralizarea proceselor verbale privind suprafețele agricole afectate de secetă, rezultatele finale sunt extrem de costisitoare pentru agricultura județului Vaslui. La data de 22 august 2022, suprafața totală a culturilor agricole de toamnă calamitată de secetă era de 40.637,93 hectare. Este vorba despre culturile de grâu, orz, orzoaică, rapiță și culturile de orzoaică de primăvară și mazăre care au fost recoltate în același timp cu culturile de toamnă.

În urma evaluărilor realizate de specialiștii din cadrul DAJ Vaslui, valoarea estimativă a pierderilor se ridică la suma de 60.956.895 lei. DAJ Vaslui a întocmit un raport sinteză privind gradul de afectare al culturilor, pe care l-a transmis Ministerului Agriculturii.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*