Home » National » Liviu Brătescu, Senator PNL Iași: Guvernarea are nevoie de partide responsabile, nu de piromani!

Liviu Brătescu, Senator PNL Iași: Guvernarea are nevoie de partide responsabile, nu de piromani!

Liviu Brătescu, Senator PNL Iași:

„În alegerile generale din 2020, Partidul Național Liberal a propus alegătorilor drept temă principală de campanie dezvoltarea României și guvernarea pe bază de investiții. România avea o fereastră de oportunitate fantastică, cu o economie în creștere (deci mai mulți bani disponibili la Bugetul de Stat), și cu fonduri europene alocate de circa 80 de miliarde de euro pentru 2021-2027. Niciodată țara noastră nu a mai avut în istoria sa recentă asemenea sume la dispoziție. La rândul său, Programul Național „Anghel Saligny” vine cu peste 10 miliarde de euro alocați investițiilor de interes local. Am considerat și considerăm în continuare că aceste sume pot schimba în bine România și că, odată implementate proiectele – PNRR, „Anghel Saligny”, fonduri europene din programele structurale –, vom avea o țară modernizată, care se apropie de nivelul membrilor UE la nivelul cărora tindem să ne aliniem. O viață mai bună pentru fiecare român.

Au trecut doar doi ani de la acele alegeri, iar în ciuda tuturor dificultăților, PNL, ca partid de guvernare, nu s-a abătut în nici un fel de la promisiunea făcută românilor. Pentru că a fost o promisiune adresată tuturor comunităților noastre locale și fiecărui cetățean. Nu a fost o promisiune care să se fi adresat strict celor care ne-au votat. Poate că astăzi pare ciudat pentru actualii noștri parteneri de guvernare încăpățânarea cu care ne urmăm proiectul din alegerile din 2020 (care, așa e, par deja la ani-lumină de clipa prezentă), dar România nu are altă cale. România care a stagnat în anumite domenii în ultimii 30 de ani nu mai poate rămâne pe loc, indiferent de greutățile unei clipe sau alteia.

Astăzi guvernarea condusă de premierul liberal Nicolae Ciucă continuă să implementeze reforme și să pună pe primul loc investițiile, așa cum ne-am asumat. În toți acești ani, ca și astăzi, PNL și-a asumat guvernarea la greu și nu a dat bir cu fugiții. Să guvernezi când economia duduie și crizele nu există e ușor. Să sprijini românii vulnerabili în același timp cu a salva și impulsiona economia e o misiune dificilă din fața căreia nu am fugit.

Astăzi suntem într-o coaliție care este obligată să asigure României un climat de stabilitate în mijlocul furtunii. Dar, avem datoria de a nu ne pierde busola atunci când aruncăm ochii pe sondajele de opinie. Alegeri sunt abia în 2024, iar în fața noastră se întrezărește o iarnă foarte dificilă. Cu atâtea reforme angajate prin PNRR pe care le avem de făcut, cu atâtea crize de gestionat, cu atâtea proiecte care au finanțarea asigurată de dus la bun sfârșit, ar fi un gest de maximă inconștiență să ne preocupăm întâi de scorurile din sondaje și mai apoi de țară.

PNL și-a asumat, de asemenea, la nivel parlamentar, Legile Educației și Legile Justiției. Primele sunt esențiale pentru a produce o reformă profundă a învățământului românesc, adaptat zilelor noastre. Cele din urmă sunt esențiale pentru ca România să iasă de sub mecanismul MCV și să intre în spațiul Schengen. Sunt alte exemple de acțiune politică a PNL, care nu cade în plasa populismului și care nu privește exclusiv la sondajele de opinie atunci când își asumă reforme și când își asumă guvernarea.

Trebuie să ne fie foarte limpede: pentru multe dintre capitolele dezvoltării României fereastra de oportunitate se poate închide curând. Fie că vorbim despre banii din PNRR, din care nu avem voie să pierdem nici un euro, fie de legislație crucială pentru viitorul copiilor noștri și viitorul nostru în Europa. Norii negri ai extremismului se adună peste Europa, iar problemele politice cu care UE s-ar putea confrunta pe termen mediu ne dau fiori pe șira spinării. România este acum stabilă, are o guvernare cu o majoritate parlamentară în spate care îi permite să modernizeze în pas accelerat întreaga țară. Dacă vom începe un iureș politic infernal, vom da cu piciorul la o șansă unică pentru o generație. Vom da cu piciorul unei moșteniri valoroase pe care să o lăsăm copiilor noștri. Vom trăda prezentul și vom amaneta viitorul. Sper ca și partenerii noștri de guvernare de la PSD să înțeleagă momentul complicat în care ne aflăm, să se uite mai puțin la sondaje și mai mult în ochii oamenilor pe care ar putea, din orgoliu, să îi trădeze. În ceea ce ne privește, rămânem parteneri loiali, așa cum am fost până acum. Guvernarea are nevoie de partide responsabile, nu de piromani! De politicieni cu astfel de apucături abia ce ne-am despărțit în urmă cu câteva luni. Ar fi trist să dăm acum, într-o conjunctură infinit mai complicată, de alții!”

 

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*