Home » Local » Speriați de facturile mari la apă, vasluienii se înghesuie să repare instalațiile din subsolurile blocurilor

Speriați de facturile mari la apă, vasluienii se înghesuie să repare instalațiile din subsolurile blocurilor

de Dănuț CIOBANU 

Facturile mari la apa potabilă determină tot mai multe asociații de proprietari din municipiul Vaslui să ia măsuri. Locatarii solicită SC Aquavas să intervină în subsolurile blocurilor și să repare instalațiile pentru a reduce pierderile. Problema este că numărul solicitărilor este din ce în ce mai mare, iar societatea nu face față. În anii următori, tariful la apă va crește cu procente între 3 – 5%, iar la canalizare creșterile vor si situate între 4 – 25%. 

Tot mai multe asociații de proprietari din municipiul Vaslui au început să facă demersuri pentru curățarea subsolurilor și repararea instalațiilor de apă potabilă. Inițiativa locatarilor este motivată de diminuarea la maxim a pierderilor și, astfel, valoarea facturilor din fiecare lună să fie mai mică. Problema este că în ultima perioadă sunt tot mai multe solicitări în acest sens, iar echipele specializate din cadrul SC Aquavas Vaslui nu fac față.

„Sunt solicitări de la asociațiile de locatari, pentru a interveni în subsolurile blocurilor pentru reducerea pierderilor. Problema este că toți vin la SC Aquavas, deși sunt și alte firme care lucrează în domeniu. Noi încercăm pe cât posibil să onorăm toate aceste cereri”, a spus Romică Huhurez, directorul SC Aquavas Vaslui.

În cursul anului 2022, consumul maxim din municipiul Vaslui într-o singură zi a fost de 10.000 de metri cubi. Consumuri mai mari sunt înregistrate în preajma marilor sărbători religioase cum ar fi Crăciunul și Paștele, precum și în zilele de marți și sâmbătă.

Conform strategiei de tarifare pentru următorii ani, tarifele practicate de SC Aquavas Vaslui la apă și canal vor crește constant. Mai exact, până în anul 2027, tariful la apă va crește cu procente între 3 – 5%, iar la canalizare creșterile vor si situate între 4 – 25%.

Marius Arcăleanu, consilier județean, a spus în ședința ordinară a Consiliului Județean Vaslui că nu i se pare normal să fie adoptată o nouă majorare a tarifelor la apă și canal, atât timp cât este încă o problemă nerezolvată.

„Avem facturi încărcate cu metri cubi de apă la consumatori, fără să îi consume. SC Aquavas este administrată neperformant, cu ajutorul dumneavoastră domnule Buzatu. De la anul facturile la apă și canal vor crește din nou, iar vasluienii nu au fost informați de acest lucru. Aquavas și Consiliul Județean Vaslui vă lăudați cu proiecte europene de care să beneficieze vasluienii, dar trebuie să le spuneți că vin și costuri suplimentare”, a spus Arcăleanu.

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*