Home » National » Marea Britanie se pregătește pentru succesiunea la tron. Vineri seara, Regele Charles al III-lea va ține primul său discurs, ca rege

Marea Britanie se pregătește pentru succesiunea la tron. Vineri seara, Regele Charles al III-lea va ține primul său discurs, ca rege

Procedura schimbării regale este planificată de decenii și este cunoscută sub denumirea “London Bridge is down” (Podul Londrei a căzut). Palatul Buckingham a pus deja în mișcare aranjamentele pentru înmormântarea regală și succesiunea la tron. Aceasta din urmă de facto s-a și petrecut în momentul morții Reginei Elisabeta a II-a, Charles devenind rege. Potrivit protocolului, decesul Reginei a fost anunțat (probabil) la câteva ore după, pentru că procedura prevede informarea prealabilă liderilor politici ai Marii Britanii, apoi ai celor 14 națiuni suverane care fac parte din Commonwealth, și abia apoi notificarea publică oficială. Aceasta a venit joi seara la ora 18.30, ora UK, dar comunicatul preciza că “Majestatea Sa a murit în pace la Balmoral, în această după amiază”, fără a preciza ora exactă a decesului.

Sicriul Reginei va fi pregătit pentru vizionare publică, astfel încât oamenii să își poată aduce omagiul, la Westminster Hall (parlamentul britanic) din Londra. În timpul ceremoniilor de înmormântare ale Regelui George al V-lea, în 1936, și ale reginei-mamă în 2002, membrii familiei regale au eliberat pentru scurt timp garda oficială pentru a păzi sicriele în ceea ce a fost numit “Priveghiul Prinților”. Este probabil ca un act similar să aibă loc la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a.

Trupul Reginei Elisabeta a II-a va sta pe catafalc până în ziua înmormântării, care va avea loc cel mai târziu după 12 zile de la moartea ei. Având în vedere statutul Reginei și longevitatea acesteia, este probabil ca doliul național să fie mai lung decât cel în urma morții prințesei Diana, dar acest calendar va fi anunțat de Regele Charles, în primul său discurs de rege, în seara zilei de vineri.

Moneda și bancnotele britanice poartă imagini ale monarhului, iar portretele lui Charles vor fi în pregătire pentru imprimare. Totuși, întregul stoc de lire sterline aflate în circulație nu va fi înlocuit peste noapte, ci acest proces va dura câțiva ani.

Imnul național, în prezent “God Save The Queen”, va fi actualizat, cel mai probabil revenindu-se la vechile versuri “God Save The King”, așa cum a fost înainte ca Regina Elisabeta a II-a să urce pe tron.  Ofițerii de poliție vor avea nevoie de uniforme noi, la fel ca și soldații, cu noile însemne regale, la fel și pașapoartele, ștampilele oficiale, cutiile poștale.

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*