Home » Business » Drumul strategic este înghețat! Bani în plus pentru modernizarea Școlii „Sfânta Ecaterina” Huși

Drumul strategic este înghețat! Bani în plus pentru modernizarea Școlii „Sfânta Ecaterina” Huși

de Dănuț CIOBANU 

Blocarea șantierelor de pe drumul strategic obligă CJ Vaslui să facă o nouă relocare a fondurilor din împrumutul de 50 de milioane de lei. Dacă la drumul strategic suma alocată va fi diminuată cu 14,2 milioane de lei, pentru proiectul de la Școala „Sfânta Ecaterina” Huși finanțarea din credit crește cu 10,5 milioane de lei. În acest an, autoritățile județene au tras din credit 6,8 milioane de lei, pentru care dobânda de plată este de 145.000 lei.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui a contractat de la Unicredit Bank S.A., prin Sucursala Sibiu, un împrumut în valoare de 50.000.000 lei. Creditul a fost contractat în vederea asigurării cofinanțării și prefinanțării proiectelor de interes județean finanțate din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană. Toate aceste proiecte sunt în diferite faze de implementare, însă din cauza situației economice dificile beneficiarul întâmpină dificultăți în utilizarea fondurilor puse la dispoziție pe cele cinci obiective de investiții.

Spre exemplu, proiectul drumului strategic a fost influențat de o serie de factori cum ar si pandemia de coronavirus, insolvența Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance – S.A, creșterea accentuată a prețurilor la materialele de construcții. Prin urmare, constructorii au solicitat rezilierea contractelor de lucrări, iar în prezent e lucrează la determinarea restului de executat pentru a putea demara din nou licitația pentru finalizarea investiției. Astfel, nu se pot efectua tragerile preconizate pentru acest obiectiv de investiții, în sumă de 46.500.000 lei.

„În ceea ce privește proiectul Reabilitare, modernizare și dotare Școala Profesională Specială “Sfânta Ecaterina” Huși, valoarea totală a crescut față de suma inițială, ajungând la 11.791.177,20 lei. Acesta se derulează în graficul stabilit, semnându-se contractul de lucrări, iar în data de 31.08.2022 s-a efectuat și o primă tragere în sumă de 982.806,61 lei. De aceea considerăm că e necesară suplimentarea sumei cu încă 10.500.000 lei pentru derularea în condiții optime a proiectului”, a spus Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

Prin urmare, CJ Vaslui propune realocarea sumelor între obiectivele de investiții: suplimentarea cu suma de 300.000 lei pentru finanțarea Proiectului Creșterea eficienței energetice a imobilului „CSEI Elisabeta Polihroniade” Vaslui; suplimentarea cu suma de 4.400.000 lei pentru finanțarea Proiectului „Extindere Unitate de Primiri Urgențe și realizare heliport” – noua valoare finanțată din împrumut fiind de 5.400.000 lei; suplimentarea cu suma de 10.500.000 lei pentru finanțarea Proiectului „ Reabilitare, modernizare și dotare Școala Profesională Specială “Sfânta Ecaterina” Huși” – noua valoare finanțată din împrumut fiind de 11.500.000 lei; diminuarea cu suma de 14.200.000 lei pentru finanțarea proiectul drumului strategic.

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: