Home » National » 16-22 SEPTEMBRIE 2022 – SĂPTĂMÂNA EUROPEANA A MOBILITĂȚII

16-22 SEPTEMBRIE 2022 – SĂPTĂMÂNA EUROPEANA A MOBILITĂȚII

În perioada 16–22 septembrie 2022 se desfăşoară la nivel european Săptămâna Europeană a Mobilităţii (European Mobility Week), celebrată în acest an cu tema Conexiuni mai bune”. Tema a fost aleasă pentru a reflecta dorința persoanelor din întreaga Europă de a se reconecta unele cu altele după mai multe luni de izolare, restricții și limitări.

Un transport mai bine conectat înseamnă locuri și oameni mai bine conectați, ceea ce reprezintă un obiectiv-cheie al Pactului verde european  al Comisiei Europene. Strategia pentru o mobilitate sustenabilă și inteligentă  solicită, de asemenea, conexiuni mai bune între factorii decizionali, furnizorii de servicii, planificatorii urbani și oameni.

După ce, în 2021, s-a pus un accent puternic pe aspectele legate de sănătate ale mobilității urbane,  tema din acest an, „Conexiuni mai bune”, celebrează obiectivul săptămânii europene a mobilității de a aduce oamenii împreună. Se dorește promovarea mobilității  durabile, schimbarea comportamentală în favoarea mobilității active, a transportului public și a altor soluții de transport curate și inteligente.

Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui încurajează administraţiile publice locale, organizaţiile non-guvernamentale, unităţile de învăţământ, companiile şi entităţile private să celebreze evenimentul ecologic „Săptămâna Europeană a Mobilităţii” şi recomandă înscrierea acţiunilor întreprinse pe platforma oficială a campaniei. Înscrierile activităților pe platforma EMW se fac astfel:

  • primăriile/autoritățile locale se pot înscrie cu inițiative/acțiuni/evenimente pe platforma mobilityweek accesând link-ul https://registration.mobilityweek.eu/login.php;
  • organizațiile non-guvernamentale, unitățile de invățământ, companii și alte entități private din județul dumneavoastră se inregistrează pe platforma mobilityweek accesând un alt link și anume https://mobility-action.mobilityweek.eu/login.php (diferit de link-ul unde se înregistrează primăriile/administrațiile locale!).

Pănă la această dată s-au înregistrat pe aceste platforme, Primăria Bârlad și Liceul Ion Mincu Vaslui.

Primăria Municipiului Bârlad în parteneriat cu Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui, asociații și ONG-uri locale cu profil sportiv organizează o serie de activități în perioada 16-24 septembrie, sub egida „Siguranță și sănătate prin mobilitate durabilă”, unde copiii,  tinerii și …nu numai, pot participa după următorul program:

  • Vinerea Verde (16 septembrie – transport gratuit pe autobuz pentru promovarea si încurajarea utilizãrii transportului în comun si a mobilitãtii urbane alternative de cãtre locuitorii din Municipiul Bârlad). Principiile programului sunt următoarele: diminuarea utilizării autoturismului privat, reducerea poluării și emisiilor de carbon, utilizarea prioritară a transportului public în comun, creșterea numărului de călători, reducerea costurilor pe călător transportat, precum și eliminarea blocajelor în trafic și reducerea numărului de accidente;
  • Turneul de fotbal „Select”–editia a -IlI-a –Stadionul Municipal – (16-18 septembrie), organizat de ACS GRUP SELECT Bârlad, cu 2 categorii Open (fără limită de vârstă) și 35+(doar pentru jucători peste 35 ani);
  • Concurs de ciclism pentru copii si tineret, editia a-IV-a – Cartier „Mihai Eminescu” – (18 septembrie– ora 10:00),  organizat cu scopul promovării utilizării mijloacelor de transport nepoluante, prietenoase cu mediul înconjurător, dar și unui stil de viață sănătos prin practicarea unui sport în locul unui mijloc de locomoție poluant;
  • Crosul copiilor, editia a -Il-a – Parcul „Mihai Eminescu” – (24 septembrie – ora 10:00, mutat din data de 17 septembrie, datorită implicării în evenimentul Let’s Do It, România!).

 

Liceul Ion Mincu Vaslui s-a înregistrat pe platforma Mobility Action cu activitatea Keep moving!, care se va desfășura în perioada 16-22 septembrie 2022, în parteneriat cu Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui. Responsabilii activităților vor fi prof. Luiza Vieru, prof. Badea Emanuela si prof. Florin Petrea și vor participa peste 80 de elevi ai liceului care vor promova mișcarea sportivă sub orice formă, fair-play-ul și spiritul de competiție, sănătatea fizică și psihică, prin parcursuri aplicative, jocuri dinamice, sărituri cu coarda, tenis de masă, fotbal, badminton. Liceul va celebra Săptămâna Europeana a Mobilității 2022, sub egida sloganului “Iubește sportul, Iubește viata!”.

În săptămâna europeană a mobilităţii totul este despre conexiuni mai bune, iar elevii de la  Liceul “Ion Mincu” Vaslui conectează mintea si trupul prin sport.

Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui face apel către cetăţeni ca în Săptămâna Europene a Mobilității să opteze pentru mijloacele de transport alternative (biciclete, transportul în comun, mersul pe jos) pentru a contribui la reducerea poluării mediului înconjurător și îmbunătățirea calității vieții.

Protejăm mediul prin gesture simple!  Vă așteptăm alături de noi!

 

 

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: