Home » Local » Vasluiul, centrul graficii satirice din România

Vasluiul, centrul graficii satirice din România

Luni, 12 septembrie 2022, în foaierul Casei de Cultură „Constantin Tănase” Vaslui, au avut loc vernisajele expoziţiilor personale de grafică satirică: „Politikum” (realizată de Marian Avramescu), „Mari dramaturgi ai lumii” (autor Gabriel Rusu), „Umorul rațiunii naște zâmbete” (realizată de Ovidiu Ambrozie Bortă – BoA) și „Bășcălie în pandemie” (semnată de Cristi Vecerdea – CRIV).
Expozițiile, care fac parte din programul Festivalului Umorului „Constantin Tănase” – ediția a XVII-a, au adus printre cei prezenți fiorul hazului de necaz prin plasticitatea graficii satirice realizată de marii artiști ai caricaturii românești.
Mesajul lucrărilor lui CRIV descrețește frunțile și descătușează energii pozitive, amuză, dar și atrage atenția printr-o țintă directă a raporturilor oamenilor în societate sau față de societate. Personajele desenate exploatează tarele morale sociale.
În expoziția realizată de BoA, artistul exagerează un comic de situație uneori trist, alteori chiar cu un umor negru, ce răzbate din compoziții. Comicul nu se află în textul caricaturii, cât în imaginea ca atare, în care autorul devine un moralist al socialului.
Portretele „Mari dramaturgi ai lumii”, sub semnătura lui Gabriel Rusu, probează certe calități picturale unde accentuarea de către autor a tresăturilor fizionomice ale marilor scriitori este dublata de calitățile temperamentului figurii portretizate.
„Politikum”, realizată de graficianul de presă Marian Avramescu, încurajează hazul în reprezentările recognoscibile ale personalităților politice ale scenei românești și mondiale, care și-au lăsat amprenta într-un fel sau altul asupra metamorfozei României în ultimele decenii.
Pentru a avea parte de un umor de calitate, vizitați expozițiile din foaierul Casei de Cultură „Constantin Tănase” din Vaslui!

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: