Home » Local » Trupa de teatru tânăr „Brr… la deal” prezintă în premieră la Bârlad un spectacol de improvizație în regia lui Matei Lucaci Grunberg

Trupa de teatru tânăr „Brr… la deal” prezintă în premieră la Bârlad un spectacol de improvizație în regia lui Matei Lucaci Grunberg

În premieră absolută, 15 adolescenți bârlădeni vor prezenta un spectacol de improvizație, în regia lui Matei Lucaci-Grunberg. Spectacolul va avea loc pe data de 17 septembrie, ora 18:00, în amfiteatrul Colegiului Național ”Gheorghe Roșca Codreanu” și face parte din Proiectul „Teatru și Revelații”, dezvoltat de Asociația T.E.T Alexandria, în parteneriat cu Asociația Urbanium.

În etapa inițială a proiectului, cei 15 adolescenți, toți elevi ai Colegiului Național „Gheorghe Roșca Codreanu”, au participat la Capsulele de Teatru și Deșteptări Ideo Ideis, desfășurate la Bârlad, unde timp de 5 zile au avut parte de ateliere de explorare personală prin teatru, dans, dar și activități de mentorat, ghidate de artiști și pedagogi de referință: Gabi Costin (trainer de teatru tânăr), Filip Stoica (trainer dans) și Mirela Zeța (mentor).

În a doua etapă a proiectului „Teatru și Revelații”, adolescenții au participat la Tabăra de Teatru Ideo Ideis, un incubator de căutări creative unde, sub îndrumarea unei echipe de regizor și mentor, profesioniști de referință în domeniu: regizorul Matei Lucaci-Grunberg și actorii Maria Obretin, Tudor Chirilă și Bogdan Tulbure, au format trupa de teatru tânăr „Brr… la deal” și au creat un produs cultural original: un spectacol de improvizație.

„Am avut plăcerea să lucrez cu adolescenții care au format trupa „Brrr… la deal” în cadrul taberei Ideo Ideis și am rămas profund impresionat și emoționat. Am lucrat cu niște tineri curioși, disponibili, profunzi și comici în același timp. După o singură săptămână de lucru (intensă totuși!) a ieșit un spectacol de tip teatru-sport de care am fost extrem de mândru. Privind egoist experiența pot spune că, prin intermediul lor, am redescoperit inocența actului artistic și bucuria curată de a lucra.”, a declarat Matei Lucaci Grunberg.

Matei este regizor de film și teatru, dramaturg și scenarist. Este co-fondatorul și regizorul trupei independente de teatru „Jamais-Vu” alături de care a lansat, în cel mai recent proiect al său, primele două episoade din ceea ce își propune să fie o trilogie: Libretto Solitudine și Libretto Impostura. Spectacolele regizate de el sunt o prezență constantă în cadrul Ideo Ideis Festivalului Național de teatru tânăr, cel mai recent fiind apreciata producție comunitară Am făcut ce s-a putut, cu Alexandru Papadopol, Cristina Drăghici și Vladimir Purdel în rolurile principale.

Spectacolul de improvizație creat alături de trupa „Brr… la deal” va fi jucat în fața comunității bârlădene sâmbătă, 17 septembrie, de la ora 18:00 la Sala Amfiteatru a Colegiului Național „Gheorghe Roșca Codreanu”. Intrarea este liberă, iar la finalul reprezentației va avea loc o dezbatere la care vor participa toate părțile implicate, menită să atragă atenția asupra potențialului artei dramatice de a contribui la dezvoltarea personală a adolescenților.

Încă două orașe vor mai putea experimenta anul acesta experiența Ideo Ideis prin Capsulele de Teatru și Deșteptări – Galați și Brăila. În perioada 24 – 29 octombrie traineri și mentori dedicați vor lucra cu adolescenții din aceste orașe pentru a le descoperi multiplele abordări prin care explorarea personală prin artă îi ajută să se descopere. Mai multe detalii vor fi anunțate curând!

***

Proiectul „Teatru și Revelații” este realizat în parteneriat cu Urbanium și este un Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

 

 

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: