Home » Agricultura » S-a deschis sezonul de vânătoare la șacali! Dacă animalele nu sunt protejate, haitele fac ravagii în stâni

S-a deschis sezonul de vânătoare la șacali! Dacă animalele nu sunt protejate, haitele fac ravagii în stâni

Vasile Negru, directorul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Vaslui, a spus că s-a deschis sezonul de vânătoare la șacalul auriu și vulpe. Până la această dată, vânătorii vasluieni au recoltat 22 de șacali.

În ultimii ani, efectivele de șacali din județul Vaslui sunt într-o creștere constantă. Majoritatea fondurilor de vânătoare au șacali, iar cele mai multe anumale sunt în partea sudică a județului Vaslui, dar și pe Lunca Prutului.

„Trebuie să informăm proprietarii de ovine și caprine să își asigure șeptelul de animale cu garduri bune, pentru a nu pătrunde haitele de șacali în interiorul stânilor, că vor face ravagii. Să își ia măsuri din timp pentru a nu fi surprinși pe timpul iernii, când șacalii vor fi înfometați și destul de agresivi în ceea ce privește capturarea hranei necesare”, a spus Vasile Negru.

Această specie de șacal nu a existat în Moldova înainte de 2012. Vasluiul este cea mai afectată zona din regiune și nu de puține ori s-au semnalat atacuri la animalele din gospodării.

Apariția acestui animal de talie medie stârnește îngrijorare cu atât mai mult cu cât nu prea are duşmani naturali. Se estimează ca pe raza județului Vaslui există între trei și patru sute de șacali, concentrați în special pe Valea Prutului.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: