Home » National » Vremea împarte țara în două! 34 de grade Celsius în Capitală și ploi torențiale în mai multe județe din țară

Vremea împarte țara în două! 34 de grade Celsius în Capitală și ploi torențiale în mai multe județe din țară

Administrația Naţională de Meteorologie a emis joi, mai multe avertizări cod galben și portocaliu de ploi torențiale, grindină și vijelii. Alertele de instabilitate atmosferică accentuată vizează jumătate de țară. Pentru Capitală, meteorologii au emis o prognoză specială, anunțând o vreme călduroasă, cu maxime de 34 grade Celsius.

ANM a emis trei avertizări meteo cod galben și portocaliu de ploi torențiale și vijelii puternice. Alertele sunt în vigoare joi și vineri. De la ora 17.00, nouă județe vor intra sub cod portocaliu de furtuni.

Prima avertizare meteo cod galben vizează vestul, centrul și nord-vestul țării, precum și în zonele de munte. Începând de joi ora 14.00 și până vineri ora 21.00 vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp. Perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică și ploi abundente vor fi în zilele următoare în cea mai mare parte a țării, dar cu precădere în regiunile intracarpatice.

Cod portocaliu de furtuni în 9 județe

Codul portocaliu va viza, în intervalul joi ora 17.00 – vineri ora 12.00, Banatul, Crișana, vestul Transilvaniei și nordul Carpaților Orientali. Meteorologii anunță aici perioade cu averse torențiale, vijelii puternice, frecvente descărcări electrice și pe arii restrânse grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de peste 40…60 l/mp și izolat 70 l/mp. Județele vizate sunt Maramureș, Bistrița-Năsăud, Bihor, Cluj, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin, Timiș și Arad. 

O altă alertă cod galben va fi în vigoare joi între orele 10.00 și 22.00. Vântul va avea intensificări susținute la munte, îndeosebi pe creste, unde rafalele vor depăși 80…100 km/h și temporar în sudul și estul Transilvaniei cu viteze în general de 55…65 km/h. Local și temporar, intensificări ale vântului se vor semnala și în regiunile sud-estice.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: