Home » Administratie » Guvernul României dă undă verde „Variantei de ocolire Vaslui”! Valoarea investiției este de peste 655 milioane de lei

Guvernul României dă undă verde „Variantei de ocolire Vaslui”! Valoarea investiției este de peste 655 milioane de lei

de Dănuț CIOBANU 

Veste mare pentru municipiul Vaslui din partea Guvernului României. În ședința din data de 14 septembrie 2022 au fost aprobați indicatorii tehnico – economici aferenţi obiectivului de investiţii „Varianta de ocolire Vaslui”. Valoarea totală a investiției este de 655.602.000 de lei, iar durata de execuţie este de 24 luni. Strada Decebal, actuala variantă de ocolitoare a municipiului Vaslui, va deveni una din principalele artere din interiorul orașului.

În ședința din data de 14 septembrie 2022, Guvernul României a aprobat o hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico – economici aferenţi obiectivului de investiţii „Varianta de ocolire Vaslui” – judeţul Vaslui. Prin actul normativ au fost aprobați următorii indicatori tehnico-economici: lungime drum 18,020 km; 9 structuri (poduri, pasaje, structuri casetate); 6 intersecții la nivel tip girație, 2 parcări de scurtă durată. Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) este de 655.602.000 de lei, iar durata de execuţie este de 24 luni.

Finanţarea obiectivului de investiţii se realizează din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operațional Transport (POT) 2021-2027 şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, precum şi din alte surse legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.

Realizarea acestei variante de ocolire conduce la scoaterea traficului greu și de tranzit din interiorul municipiului, asigurând dezvoltarea infrastructurii rutiere de transport, reducerea timpilor de parcurs, reducerea costului accidentelor, precum și reducerea costului pentru prevenirea poluării mediului.

Varianta de ocolire este o prioritate pentru autooritățile locale, în condițiile în care transportul pe direcția Bârlad – Iași este doar pe varianta Decebal. Practic, acolo intră toate tirurile și sunt vibrații, zgomot etc. Strada Decebal, actuala variantă de ocolitoare a municipiului Vaslui, va deveni una din principalele artere din interiorul orașului, după ce în zonă au fost construite mai multe obiective economice.

În cursul lunii iulie 2019, Primăria Vaslui a demarat proiectul care vizează asigurarea utilităților publice către noul bazar și târgul auto, lucrări care vor fi realizate plecând de la utilitățile învecinate de pe strada Decebal.

Bugetul total al proiectului „Reabilitare strada Decebal” se ridică la suma de 35.047.570 lei, cu TVA. Principalele lucrări propuse pentru reabilitarea străzii Decebal vizează asfaltarea carosabilului, montarea de borduri noi, lucrări pentru siguranţa circulaţiei, amenajare piste de biciclete pe tronsonul de trotuar pe partea Sălii Sporturilor, instalaţia de iluminat existentă va fi înlocuită şi se vor prevedea corpuri de iluminat cu LED, reţea canalizare pluvială pentru dirijarea apelor pluviale etc.

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*