Home » National » Dobânzile vor fi majorate și anul viitor

Dobânzile vor fi majorate și anul viitor

Philip Lane, economistul-șef al Băncii Centrale Europene, a afirmat că vor exista probabil mai multe creșteri ale ratelor dobânzii în acest an și la începutul anului viitor, înainte ca acestea să fie readuse la ceea ce el a descris drept “un nivel mai normal“.

BCE a realizat deja două majorări peste așteptări ale ratelor dobânzilor în iulie și septembrie și a promis mai multe acțiuni de acest tip, deoarece chiar și așteptările de creștere a prețurilor pe termen lung au trecut de mult de ținta Băncii de 2%. Lane recunoaște și că politicile BCE pot afecta populația, iar guvernele ar trebui să se acorde sprijin persoanelor care au nevoie pentru a face față prețurilor la energie. A precizat că pachetele de ajutor ar trebui să fie temporare.

Lane a susținut de luni de zile că inflația actuală este cauzată în primul rând de șocul cauzat de prețurile mari la energie. Politica monetară este în mare măsură neputincioasă împotriva unor astfel de șocuri de ofertă, așa că BCE a fost printre ultimele bănci centrale majore care au majorat dobânzile.

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*