Home » National » România este de parte Ucrainei la CEDO

România este de parte Ucrainei la CEDO

România a depus la CEDO, vineri, cererea de intervenţie în favoarea Ucrainei, în cauza introdusă împotriva Federaţiei Ruse la Curte, care are ca obiect încălcările grave ale drepturilor omului, comise în masă de Rusia în cadrul agresiunii militare desfăşurate pe teritoriul Ucrainei.

Cererea de intervenţie a României a fost adresată prin intermediul Agentului Guvernamental pentru CEDO, în baza articolului 36(2) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (Convenţia), completat de regula 44 din Regulamentul CEDO, anunţă MAE.

„Această intervenţie a României are loc în cadrul eforturilor ţării noastre de susţinere a Ucrainei, ca urmare a războiului ilegal de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva acestui stat, inclusiv prin intermediul instrumentelor de drept internaţional. România îşi propune astfel să transmită un mesaj principial, în spiritul acţiunilor sale de promotor tradiţional al justiţiei internaţionale. Demersul României de a interveni în această cauză a fost iniţiat la solicitarea părţii ucrainene, transmisă după introducerea de către Ucraina la CEDO a cererii în formă completă, la 23 iunie 2022, urmată de comunicatul CEDO din 28 iunie 2022. MAE reaminteşte că România şi-a arătat susţinerea pentru Ucraina în domeniul justiţiei internaţionale şi prin iniţierea, la 2 martie 2022, alături de alte state 39 de state, a procedurilor pe rolul Curţii Penale Internaţionale, precum şi prin Declaraţia de Intervenţie în procesul aflat pe rolul Curţii Internaţionale de Justiţie în dosarul privind <Acuzaţii de genocid în temeiul Convenţiei pentru prevenirea şi pedepsirea crimei de genocid (Ucraina c. Rusia)>, transmisă la CIJ la 13 septembrie 2022”, potrivit unui comunicat de presă.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: