Home » Administratie » Semnarea contractelor pe Programul „Anghel Saligny” întârzie! Primarii vasluieni bănuie că nu mai sunt bani

Semnarea contractelor pe Programul „Anghel Saligny” întârzie! Primarii vasluieni bănuie că nu mai sunt bani

de Dănuț CIOBANU 

Veselia primarilor din județul Vaslui a fost de scurtă durată. După ce Ministerul Dezvoltării a dat drumul la lista cu proiectele care vor fi finanțate prin Programul „Anghel Saligny”, edilii observă că procedurile sunt întârziate foarte mult și nimeni nu știe când vor fi semnate contractele pentru demararea lucrărilor. Primarii cred că guvernanții nu au bani și, din această cauză, sunt inventate tot felul de proceduri birocratice.

Primarii din județul Vaslui au primit cu entuziasm aprobare investițiilor prin Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”. Cum criza de resurse financiare pentru dezvoltarea comunităților este foarte mare, edilii au așteptat cu nerăbdare deblocarea programului guvernamental. Problema cu care autoritățile locale se confruntă în acest moment este trenarea procedurilor în vederea demarării efective a lucrărilor la obiectivele de investiții.

„Primarii sunt nemulțumiți că finanțarea întârzie. Unii au făcut deja licitațiile. Este o reținere din partea constructorilor de a nu se apuca de investiție până când nu ai semnat contractul. Se observă un mod de a lungi semnarea contractelor. În acest program ni s-a cerut o serie de documente. Problema este că puteau să ni le ceară înainte și să le verifice în această perioada de 6 – 7 luni. Acum, probabil va mai dura circa trei luni pentru analizarea documentelor și apoi să fie semnate contractele. Mă gândesc că tragerea aceasta de timp să nu fie din cauza lipsei banilor”, a spus Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu și președintele Asociație Comunelor din România – Filiala Vaslui.

Luna trecută, Ministerul Dezvoltării a finalizat pentru județul Vaslui lista obiectivelor de investiții în rețeaua de apă, canalizare și drumuri, finanțate prin Programul ”Anghel Saligny”. Conform criteriilor de selectare, în județul Vaslui, din totalul celor 178 solicitări de finanțare, au fost aprobate 134 de obiective de investiții. Valoarea totală a proiectelor se ridică la 1.444.627.056,57 lei, reprezentând aproximativ 58% din cuantumul tuturor solicitărilor de finanțare.

Programului „Anghel Saligny” are un buget alocat pentru următorii șapte ani de 50 miliarde de lei și vizează investiții în dezvoltarea infrastructurii. Programul funcționează pe modelul PNDL, cu câteva diferențe privind depunerea proiectelor, realizarea investițiilor, decontarea cheltuielilor. Ca și categorii de obiective finanțate este vorba despre infrastructura tehnico-edilitară: drumuri, poduri, podețe, variante ocolitoare, apă și canal, infrastructura de distribuție a gazelor naturale, racordul la sistemul de transport al gazelor.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: