Home » National » Un sit arheologic din paleolitic a fost găsit într-o localitate din Vrancea

Un sit arheologic din paleolitic a fost găsit într-o localitate din Vrancea

Un sit arheologic din paleolitic, care ar putea fi unic în ţară, a fost descoperit la Boloteşti, într-o lutărie din satul Vităneştii de sub Măgura, în cadrul unor activităţi de evaluare a potenţialului arheologic al zonei, a declarat marţi, pentru AGERPRES, arheologul Mădălina Stănescu de la Muzeul Vrancei.

 

„Paleoliticul, din păcate, a fost cenuşăreasa cercetărilor arheologice în România, nu doar în Vrancea. Nu este o perioadă uşor de documentat şi descoperit. E nevoie de multă răbdare, pasiune şi teren. Descoperirea noastră este importantă atât pentru teritoriul judeţului Vrancea, dar şi la nivel naţional, având în vedere faptul că siturile de vârstă paleologică, cel puţin în zonă, sunt extrem de puţine şi neexploatate. Interesul pentru zona Vrancei nu a fost foarte mare, în zonă nu s-au făcut investiţii mari, ca de exemplu în judeţul Neamţ, când, în urma construcţiei barajului, supravegherea arheologică a scos la lumină foarte multe situri arheologice. Descoperirea noastră constă într-o piesă din silex şi un alt fragment, găsite undeva la cinci metri în profilul lutăriei, atribuite clar paleoliticului. Nu putem să încadrăm cronologic exact, dar datările ne vor spune cărei perioade. Descoperirea este importantă pentru că deasupra piesei descoperite există o lentilă de cenuşă vulcanică. Sunt doar supoziţii la momentul acesta, că uneltele găsite aparţin paleoliticului superior. Noi am prelevat probe şi le-am trimis la laboratoare din ţară şi străinătate, dar răspunsurile le vom afla, cu siguranţă, abia la anul”, a declarat Mădălina Stănescu.

 

Descoperirea a fost una fortuită, iar arheologii sunt de părere că aceasta ar putea fi unică în ţară. Potrivit arheologului, paleoliticul este cel mai greu de cercetat, fragmentele găsite putând fi foarte uşor confundate.

Cercetarea arheologică în zonă a fost făcută de o echipă de la Universitatea Valahia din Târgovişte şi de la Muzeul Vrancei, între care doi profesori universitari, patru doctoranzi, doi voluntari şi câţiva studenţi. Având în vedere venirea iernii, activităţile de teren au fost sistate pentru moment şi vor fi reluate în primăvară, când arheologii speră să obţină şi o finanţare din partea autorităţilor.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: