Home » Local » Universul de la Bran al Reginei Maria, recreat la Muzeul Județean Vaslui

Universul de la Bran al Reginei Maria, recreat la Muzeul Județean Vaslui

Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, instituție aflată sub egida Consiliului Județean Vaslui, organizează în parteneriat cu Muzeul Național Bran, vernisajul unei expoziții de excepție intitulată „Regina Maria la Bran – gusturi și atmosferă regală”, dedicată celei mai iubite suverane a României. Evenimentul, care are loc în cadrul Sesiunii Internaționale de Comunicări Științifice „Acta Moldaviae Meridionalis”, se va desfășura joi, 29 septembrie 2022, începând cu ora 11:00, în sala Arta.
Expoziția este prilejuită de sărbătorirea în cursul anului 2022 a Centenarului Încoronării de la Alba Iulia a regelui Ferdinand I al României și a reginei Maria a României. Personalitatea reginei Maria este strâns legată de reședința regală de vară de la Castelul Bran, una dintre casele de vis ale suveranei, aflată în proprietatea acesteia în perioada 1 decembrie 1920-18 iulie 1938. O parte dintre obiectele care au aparținut soției regelui Ferdinand I și care au decorat în perioada interbelică interioarele Castelului Bran face parte din această expoziție itinerantă.
Bunurile culturale expuse reconstituie o parte din Dormitorul Reginei Maria, un fragment al Salonului de Muzică și grupează câteva dintre piesele de mobilier „stil Bran”, realizate special de către arhitectul Karel Liman.
Alături de mobilierul în „stil Bran”, confecționat din lemn de brad, expoziția cuprinde și unele obiecte preferate de suverană: biroul reginei Maria, piesă de Renaștere engleză târzie, un scaun Savonarola din secolul al XIX-lea, amintind de mobilierul Renașterii italiene cu reminiscențe medievale, o măsuță decorată cu motive neoromânești, un divan acoperit cu perne decorative, o canapea engleză, complet tapițată, o măsuță din lemn de nuc, cu două elemente din fier forjat sub blat, decor care amintește de mesele Renașterii spaniole. Mai pot fi admirate: portrete, servicii de ceai și de desert din faianță, care poartă marca Talavera (Spania), vase orientale din ceramică sau metal, obiecte de cult, cărți și multe alte obiecte personale. În completarea acestei expoziții, în colaborare cu Muzeul Național al Unirii – Alba Iulia, va fi expus Ordinul Ferdinand I, alcătuit din Colanul și Marea Cruce aparținând Reginei Maria.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 29 septembrie – 31 octombrie, de marți până duminică, în intervalul orar 09:00-17:00.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: