Home » National » Românii se vor confrunta cu un sezon greu de gripă anul acesta

Românii se vor confrunta cu un sezon greu de gripă anul acesta

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu, a declarat vineri că se aşteaptă la un „sezon greu” de gripă, virusul gripal urmând a circula mai repede şi afectând mult copiii.

„Ne aşteptăm la un sezon greu de gripă. Urmărind datele raportate cu privire la cazurile de gripă din emisfera sudică, pe perioada lor de iarnă, se poate spune că sunt multe cazuri mai ales la copii care au fost mai grave decât de obicei, mai numeroase şi care au apărut mult mai repede decât se aşteptau. Aşa încât ne aşteptăm şi noi ca virusul gripal să circule mai repede şi să afecteze mult copiii. De asta este bine să fim pregătiţi”, a declarat medicul, pentru Agerpres.

 

Sandra Alexiu a afirmat că pacienţii au început să fie deja programaţi, având în vedere că vaccinul a ajuns mai repede la medicii de familie.

„Am început să programăm pacienţii, ştiind că vaccinul gripal a venit mai devreme. Practic, de luni personal voi începe vaccinarea pacienţilor aflaţi la risc. Vaccinul gripal se recomandă la mai multe grupe de risc pentru care statul asigură aceste doze gratuite. Pacienţii care nu sunt în grupa de risc vor procura aceste vaccin din farmacii, cumpărând fie vaccinul care se administrează intramuscular pentru copii începând cu vârsta de şase luni şi până la bătrâneţe, fie vaccinul care se administrează intranazal care este disponibil doar pentru copii – până la 18 ani. (…) Pentru persoanele aflate în grupa de risc sunt asigurate dozele de la Ministerul Sănătăţii primite prin DSP”, a arătat medicul.

Sandra Alexiu a spus că din grupele de risc fac parte toţi copiii între şase luni şi cinci ani, copiii peste vârsta de şase luni şi adulţii şi vârstnicii care au patologii cronice şi care sunt predispuşi la a face forme grave de gripă şi aici este vorba de boli respiratorii, boli de inimă, pacienţii care au diverse simptome de imunodeficienţe, pacienţii cu forme de cancer sau leucemii, diabet zaharat, obezitate.

Potrivit medicului, o altă grupă de risc o reprezintă toţi pacienţii în vârstă de peste 65 de ani, personalul medico-sanitar, medici şi asistenţi, infirmieri care lucrează în unităţi sanitare, fie în spitale, fie în ambulatorii sau cabinete de medici de familie, cămine de persoane instituţionalizate.

 

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: