Home » Local » Suburbia Bahnari rămâne fără sistem de apă și canal! Primăria Vaslui dă asigurări că va finanța extinderea rețelelor

Suburbia Bahnari rămâne fără sistem de apă și canal! Primăria Vaslui dă asigurări că va finanța extinderea rețelelor

de Dănuț CIOBANU 

Noul proiect de apă și canal care se va implementa în municipiul Vaslui nu prinde și suburbia Bahnari. Proiectul european prevede anumite costuri specifice, la care comunitatea nu s-a încadrat din cauza numărului mic de locuitori. Cum nici prin primul proiect european nu au fost duse în zonă rețele de apă și canalizare, speranța locuitorilor rămâne la autoritățile locale.

Suburbia Bahnari din municipiul Vaslui rămâne fără alimentare cu apă potabilă și după ce va fi implementat al doilea proiect de modernizare și extindere a sistemului de apă și canal. Reprezentanții SC Aquavas Vaslui au precizat că suburbia a fost analizată inițial în cadrul proiectului, însă nu se încadrează în costurile specifice pe fiecare locuitor. Costurile prevăzute de proiect sunt de 1.250 de euro/locuitor pentru apă și 2.500 de euro/locuitor la apa uzată.

„Din păcate, suburbia are un număr redus de persoane, de câteva sute de beneficiari care necesitau o investiție destul de ridicată. Este vorba despre rețele, stații de pompare, rezervoare etc. Costurile specifice nu s-au încadrat în acele costuri pe UAT Vaslui și am fost nevoiți să ne încadrăm în acel cost unitar. Practic, din acest motiv, nu am putut promova investiția pe acest proiect. Nu am avut de ales!”, a subliniat reprezentantul Aquavas Vaslui.

Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a transmis locuitorilor din această suburbie că municipalitatea va găsi o sursă locală de finanțare pentru acest serviciu de apă și canal.

„Avem pe buget un studiu de fezabilitate cu proiectul și zona de alimentare pentru casele din Bahnari. Să nu considerăm că e o zonă pe care o uităm și nu le ducem investițiile respective și acelor oameni. Nu s-au încadrat în condițiile impuse pe proiectul european și va rămâne în sarcina Consiliului Local să găsim resursa și să realizăm obiectivul în perioada următoare”, a precizat Vasile Pavăl.

Noul proiect de apă și canal prevede extinderea rețelelor de apă potabilă pe o lungime de nouă kilometri, cu intervenții pe 55 de străzi unde se va realiza reabilitarea sistemului. Pe 10 străzi se vor introduse instalații de apă pe șase kilometri, în acele zone care nu au fost prinse în proiectul fazat de apă și canal.

În etapa a doua a proiectului se vor reabilita 12 kilometri rețele de canalizare, se vor construi stații noi de pompare apă uzată etc. La nivelul prețurilor curente (aprilie 2022) valoarea totală a contractului este de 25,7 milioane de euro la nivelul municipiului Vaslui.

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: