Home » Administratie » Alegătorii așteaptă rezultate, în timp ce primarii nu au bani pentru investiții

Alegătorii așteaptă rezultate, în timp ce primarii nu au bani pentru investiții

de Dănuț CIOBANU 

Tot mai mulți primari din județul Vaslui reclamă lentoarea cu care se mișcă lucrurile în cadrul Programului „Anghel Saligny”. În ritmul actual, primele investiții vor fi finalizate peste doi ani. În tot acest timp, populația este nerăbdătoare și așteaptă schimbări rapide la nivelul comunităților.

Deși l-au așteptat cu multă speranță, Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny” nemulțumește tot mai mulți primari din județul Vaslui. Doleanța generală ridicată de edili este lentoarea cu care se derulează procedurile în vederea execuției acestor investiții. Eduard Cazacu, primarul orașului Murgeni, a spus că în ceea ce privește acest program lucrurile se mișcă foarte greu.

„Vă dați seama că va mai dura doi ani de zile până vom finaliza din aceste proiecte. Oamenii au devenit nerăbdători și e normal. Se uită la alte localități, dar după Revoluție nu prea a adus niciun plus la noi în zonă. În anii 1980 Murgeniul avea industrie, dar după aceea s-au construit foarte puține proiecte. E trist! E o evoluție înceată cu acest program, de multe ori foarte înceată”, a spus Eduard Cazacu.

În ceea ce privește proiectele aprobate la finanțare, va fi implementat un proiect pe apă și canal în zona Schineni – Sărățeni, unde populația era extrem de nemulțumită, deoarece problema trena de 12 ani. De asemenea, a fost aprobat un proiect pe canalizare în alte trei localități. Însă, din cauză că unele străzi nu au avut finalizată canalizarea, nu a fost aprobat proiectul care prevedea asfaltarea străzilor din Murgeni.

„Acest lucru nu ne aduce prea multă liniște, pentru că unul din proiectele prin care ar fi fost asfaltate străzile din Murgeni , deocamdată e sub semnul întrebării. Mai mult spre nu, după câte știm noi și asta mă nemulțumește”, a explicat Eduard Cazacu.

Luna trecută, Ministerul Dezvoltării a finalizat pentru județul Vaslui lista obiectivelor de investiții în rețeaua de apă, canalizare și drumuri, finanțate prin Programul ”Anghel Saligny”. Conform criteriilor de selectare, în județul Vaslui, din totalul celor 178 solicitări de finanțare, au fost aprobate 134 de obiective de investiții. Valoarea totală a proiectelor se ridică la 1.444.627.056,57 lei, reprezentând aproximativ 58% din cuantumul tuturor solicitărilor de finanțare.

Programului „Anghel Saligny” are un buget alocat pentru următorii șapte ani de 50 miliarde de lei și vizează investiții în dezvoltarea infrastructurii. Programul funcționează pe modelul PNDL, cu câteva diferențe privind depunerea proiectelor, realizarea investițiilor, decontarea cheltuielilor. Ca și categorii de obiective finanțate este vorba despre infrastructura tehnico-edilitară: drumuri, poduri, podețe, variante ocolitoare, apă și canal, infrastructura de distribuție a gazelor naturale, racordul la sistemul de transport al gazelor.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: