Home » National » Fondul Monetar Internațional arată că prețurile energiei și ale alimentelor vor menține inflația ridicată până la sfârșitul lui 2023

Fondul Monetar Internațional arată că prețurile energiei și ale alimentelor vor menține inflația ridicată până la sfârșitul lui 2023

FMI se așteaptă ca creșterea PIB-ului să se modereze la 4,8% în 2022, susținută în principal de dinamica cererii interne, și preconizează că prețurile la energie și alimente vor menține inflația relativ ridicată până la sfârșitul anului 2023. Referitor la prețurile de consum, estimează o inflație medie de 13,3% până la finalul acestui an.

De asemenea, Fondul recomandă guvernului eliminarea treptată a plafoanelor pentru prețurile la energie și înlocuirea acestora cu măsuri mai bine țintite, destinate să ajute categoriile vulnerabile de oameni. În plus, explică faptul că este nevoie de o reformă a pensiilor și a salariilor din sistemul bugetar. Reamintim că în aprilie, FMI și-a redus puternic estimarea de creștere economică a României pentru acest an, la doar +2,2%. Tot atunci estima o inflație medie de doar 9%.

Directorii executivi ai Fondului “au salutat” redresarea economică puternică a României în urma pandemiei, dar au remarcat că efectele de propagare a războiului Rusiei în Ucraina și condițiile financiare mai stricte au întunecat perspectivele cu riscuri de scădere și o incertitudine mai mare. În acest context, directorii au subliniat importanța implementării unor politici macroeconomice prudente care să salveze stabilitatea macroeconomică și a redinamizării reformelor structurale pentru a stimula creșterea economică”, transmite instituția.

Sursă: FMI.

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*