Home » National » România se confruntă cu o criză de medicamente în farmacii și spitale

România se confruntă cu o criză de medicamente în farmacii și spitale

Este criză de medicamente în spitale și farmacii. Producătorii din industria farmaceutică spun că de vină este politica prețurilor. Legea cere ca ele să fie calculate în funcție de cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană. Lipsa anumitor medicamente crează deja probleme în unele spitale din țară. Din această cauză la Constanța, spre exemplu, au fost amânate toate operațiile care nu sunt urgente.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Mecanismul de preț din România, de foarte multe ori, descurajează firmele să producă medicamente, și mai ales pentru generice, acest preț e extrem de redus și câteodată renunță la fabricație. Lucrurile se pot acutiza, mai ales în condițiile în care producătorii de medicamente au semnalat o creștere a costurilor din cauza modificărilor de pe piața energiei.

Dragoș Damian, CEO Terapia CLUJ: De vreo 5 ani atragem atenția cu privire pa criza medicamentelor, când nici măcar nu era criza materiilor prime. Dispariția produselor fabricate în țară… nu e o soluție să aduci pe nevoi speciale, asta va face să dispară și mai multe medicamente făcute în țară. Cea mai recentă criză a apărut la Constanța. La Spitalul Județean au fost amânate toate operațiile care nu sunt urgente, din cauză că stocul de medicamente pentru anestezia generală este pe sfârșite. Producția a fost întreruptă temporar în fabrică din unor cauza unor neconformității în calitatea produsului finit.

 

Zentiva România (comunicat de presă): Am finalizat producția a 51.000 cutii de Neostigmină care au ajuns în depozitele noastre la finalul săptămânii trecute. Am informat distribuitorii de disponibilitatea medicamentului și sperăm ca în cel mai scurt timp medicamentele să ajungă la spitalele care au nevoie. Conform estimărilor noastre, această cantitate acoperă necesarul pentru 90 de zile al spitalelor.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: