Home » National » UAIC a deschis anul universitar 2022-2023

UAIC a deschis anul universitar 2022-2023

Luni, 26 septembrie 2022, la ora 11.00, a avut loc în Aula Magna „Mihai Eminescu” festivitatea de deschidere a anului academic 2022-2023 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. 

La eveniment au participat prof. univ. dr. Tudorel TOADER – Rectorul UAIC, Petru-Bogdan COJOCARU – Prefectul Judeţului Iaşi, Costel ALEXE – Președinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Mihai CHIRICA – Primarul Municipiului Iaşi, Înaltpreasfinţitul TEOFAN – Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, Excelenţa Sa Iosif PĂULEȚ – Episcop al Diecezei de Iaşi, prof. univ. dr. Aurelian BĂLĂIȚĂ – Rectorul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași (UNAGE), prorectorii și decanii Universității dar și studenți sau reprezentanți ai organizațiilor partenere. 

Ceremonia a început cu mesajul Rectorului, prof. univ. dr. Tudorel TOADER: „Noul an universitar ne readuce față în față, redă depline valențe vieții academice, științifice și studențești. Va trebui să menținem calea îndeplinirii misiunii academice asumate, trecând peste amenințările pandemice, economice și geostrategice. Bun venit la UAIC studenților din anul I, bun revenit la UAIC tuturor studenților universității noastre.”

Rectorul UAIC a prezentat în continuare cele mai actuale informații despre Universitate, menționând varietatea ofertei academice și noile programe de studii, rezultatele remarcabile obținute la admiterea 2022, rezultatele deosebite în cercetare sau internaționalizare dar și stadiul investițiilor finalizate sau în curs de finalizare. Prof. univ. dr. Tudorel TOADER a încheiat cu multumiri și o urare adresată întregii comunități academice: „Vă mulțumesc pentru participarea la acest eveniment și pentru eforturile depuse în slujba Universității noastre. Vă doresc sănătate în noul universitar. Vivat Academia!”

În continuare, reprezentanții instituțiilor invitate au transmis mesaje adresate comunității academice a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Prof. univ. dr. Aurelian BĂLĂIȚĂ, Rectorul UNAGE: „Sunt onorat să transmit din partea comunității academice a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași sincere felicitări pentru toate rezultatele și contribuția adusă la dezvoltarea prestigiului universitar. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a fost și continuă să fie deschizătoare de drumuri.  Îi felicităm pe noii studenți pentru că au intrat în această familie de elită. Vă doresc să sărbătorim cu bucurie împreună începutul noului an universitar și să aveți în continuare, inspirație, creativitate și energie în tot ceea ce faceți.”

Ceremonia a continuat cu alocuțiunea prof. univ. dr. Ovidiu Gabriel IANCU, președintele Senatului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, despre evoluția Senatului universitar și a încheiat cu o urare pentru studenții din anul I: „La întemeiere, Senatul UAIC număra 9 persoane, astăzi suntem 71 de membri titulari dintre care mai mult de 25% studenți. În numele Senatului, vă urez un an bogat în noi cunoștințe și descoperiri, fie ca anii pe care îi veți petrece în Universitate să reprezinte perioada cea mai strălucitoare din viața dumneavoastră. Să fim sănătoși și să încheiem cu bine anul care tocmai începe.”

Următorul moment din program a fost premierea studenților cu cele mai bune rezultate în anul universitar 2021-2022 de către două companii partenere ale UAIC și Fundația Alumni a UAIC. Astfel, au luat cuvântul Bogdan BABICI, Director Regional Regiunea Moldova Raiffeisen Bank și Adrian JANTEA – Director Regional Retail BRD – Groupe Société Générale. Numele premianților au fost menționate de conf. univ. dr. Constantin-Iulian DAMIAN – Prorector pentru programe de licenţă, masterat şi activităţi de formare a personalului didactic din învăţământul, conf. univ. dr. Florin BRÎNZĂ – Prorector pentru studii doctorale, digitalizare, Filialele și Extensiunile UAIC și prof. univ. dr. Mihaela ONOFREI – Prorector pentru relația cu studenții, alumni și mediul economic. În total, au primit premii 49 de studenți și 2 asociații studențești.

Studentul Iustin-Gheorghe JALABOI, reprezentantul studenților în Biroul Executiv al Consiliului de Administrație al UAIC a transmis un mesaj colegilor săi din anul I: „Cred cu tărie că o studenție de succes are la bază implicarea, fie că vorbim despre cursuri sau seminare, asociații studențești sau voluntariat, proiectele desfășurate în Universitate sau în Iași. Vă îndemn ca, pe lângă implicare, să fiți și critici într-un mod constructiv, în primul rând cu voi. Bun venit la UAIC!” 

Ceremonia de deschidere a anului universitar 2022-20203 s-a încheiat cu tradiționalul „Gaudeamus Igitur”, intonat de Corala „Universitas”, compusă din studenți de la toate cele 15 facultăți ale Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Întrucât Aula Magna „Mihai Eminescu” este, în fiecare an, neîncăpătoare pentru cei ce doresc să asiste la festivitatea de deschidere a anului universitar, a fost amenajată și la ediția de anul acesta, pe Sala Pașilor Pierduți, o zonă în care evenimentul a putut fi urmărit în direct audio-video de peste 200 de persoane. De asemenea, ceremonia a fost transmisă în direct și online, pe contul de YouTube al UAIC. Înregistrarea evenimentului poate fi urmărită aici: https://www.youtube.com/watch?v=BKVCTj-Jno0

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: