Home » National » Ghețarii din Munții Alpi au pierdut 6% din volum, dublu față de precedentul record din 2003
epa10068870 A view of the Rhone Glacier covered in blankets above Gletsch near the Furkapass in Switzerland, 13 July 2022. The Alps oldest glacier is protected by special white blankets to prevent it from melting. EPA-EFE/URS FLUEELER

Ghețarii din Munții Alpi au pierdut 6% din volum, dublu față de precedentul record din 2003

GLAMOS, organismul elvețian de monitorizare al ghețarilor, se așteaptă ca până în anul 2100, ghețarii din Alpi să piardă 80% din volumul lor actual, dacă emisiile cu efect de seră nu sunt controlate în niciun fel la nivel mondial. ONU a avertizat încă din 2019 că indiferent de măsurile care vor fi luate, o parte a ghețarilor vor dispărea.

Conform experților, cauza topirii alarmante a ghețarilor este seceta din ultima perioadă, în condițiile în care oricum, cantitatea de zăpadă care s-a depus iarna trecută a fost foarte mică față de anii anteriori. În mod normal, zăpada depusă iarna are rol de protecție pentru ghețari, pe perioada verii. De asemenea, un alt aspect important este faptul că Elveția este unul dintre statele în care temperatura a crescut mai mult decât media globală.

Cantitatea record de apă pe care ghețarii au pierdut-o anul acesta a scos la suprafață o rocă acoperită de mii de ani. GLAMOS a subliniat că din cauza efectelor topirii ghețarilor, o parte a aparaturii pe care o folosește pentru monitorizare și colectarea de date a fost pusă în pericol.

Din iarna trecută, care a adus relativ puține ninsori, Alpii au fost afectați de două valuri mari de căldură la începutul verii – inclusiv una în iulie, marcată de temperaturi de aproape 30 de grade Celsius în satul elvețian de munte Zermatt.

În timpul acestui val de căldură, altitudinea la care apa a înghețat a fost măsurată la un nivel record de 5.184 de metri – mai mare decât cel mai înalt munte din Europa, Mont Blanc – față de nivelul normal de vară, între 3.000-3.500 de metri.

Majoritatea ghețarilor montani din lume – rămășițe ale ultimei ere glaciare – se retrag din cauza schimbărilor climatice. Însă cei din Alpii europeni sunt deosebit de vulnerabili, deoarece sunt mai mici și au un strat de gheață relativ mic. Între timp, temperaturile din Alpi se încălzesc cu aproximativ 0,3 grade Celsius pe deceniu – de două ori mai repede decât media globală.

 

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: