Home » National » Liviu BRĂTESCU, Senator PNL Iași: „Adevărata țintă a tuturor politicilor la nivel local și guvernamental: dezvoltarea fiecărei comunități din România”

Liviu BRĂTESCU, Senator PNL Iași: „Adevărata țintă a tuturor politicilor la nivel local și guvernamental: dezvoltarea fiecărei comunități din România”

Liviu BRĂTESCU
Senator PNL Iași

„Abia jumătate din populația României are acces la sistemele de canalizare, iar majoritatea este în mediul urban, față de sub 20% în mediul rural. Obișnuim de multe ori să luăm drept reper de civilizație toaleta – dacă este în casă sau în fundul curții. Pentru foarte mulți români care locuiesc la țară, aceasta a rămas în afara casei. Aceasta este realitatea pe care trebuie să o acceptăm, iar politicile statului român pe ea trebuie să se concentreze atunci când vine vorba despre aducerea țării în secolul pe care îl traversăm.

Atunci când, la inițiativa Partidului Național Liberal, a fost gândit un program precum „Anghel Saligny”, cu alocări substanțiale pentru investiții în lucrări de apă, canalizare, drum și rețele de gaze, politicienii care ni se dădeau aliați au rupt coaliția și nu l-au vrut implementat. PNL, ca partid național, își îndreaptă atenția asupra tuturor românilor, nu doar a celor care locuiesc la oraș și au venituri substanțiale.

O guvernare nu poate ține seama doar de nevoile celor au deja un standard de viață european, uneori chiar peste media europeană dacă ne gândim la București și Ilfov. Desigur, în clasamentul național, Regiunea de Nord-Est stă cel mai prost la accesul la apă curentă și canalizare, prin urmare altfel se văd nevoie de la Iași, Vaslui ori Botoșani decât din turnurile frumoase din Pipera.

Motivele pentru care avem încă astăzi această realitate a României rurale cu toaleta în fundul curții sunt nenumărate și țin, în principal, de decalajele istorice pe care le-a înregistrat țara noastră în timpul regimului comunist în comparație cu statele vest-europene. Urbanizarea forțată din timpul ceaușismului a ignorat în totalitate nevoile comunităților rurale. În vreme ce țările europene dezvoltate își urbanizau localitățile de la țară, prin accesul la servicii de tipul apă-canal, România le lăsa în paragină.

Fondurile europene astăzi nu mai acoperă toate nevoile de dezvoltare a infrastructurii în toate comunitățile românești. Aici este rolul guvernului de a crea programe cu finanțare solidă, de miliarde de euro, iar exemplul cel mai bun este Planul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

În același timp, din fondurile exercițiului bugetar anterior al Uniunii Europene, o jumătate de miliard de euro sunt investiți în județul Iași pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată. Această mare investiție presupune 536 de kilometri de rețea nouă de canalizare și 312 kilometri de rețea nouă de distribuție a apei potabile. În total, de proiectul Consiliului Județean Iași și al ApaVital Iași vor beneficia ieșeni din 113 localități, arondate la 41 de unități administrativ-teritoriale. O viață mai bună pentru mai bine de 200.000 de ieșeni.

Exemplul amintit este un model de utilizare a fondurilor europene pentru România, și o veste bună pentru ieșeni.

Oricât de învolburată și, adeseori, mâloasă, ar fi politica românească, nu trebuie să ne uităm adevăratele ținte pe care le avem de atins. Iar acestea sunt legate strict de prosperitatea fiecărui cetățean al României și de dezvoltarea fiecărei comunități din țară!”

 

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: