Home » Business » Inspecția Muncii Vaslui cheamă angajatorii cu mai mult de 21 de salariați să încheie contracte colective de muncă

Inspecția Muncii Vaslui cheamă angajatorii cu mai mult de 21 de salariați să încheie contracte colective de muncă

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui atenționează angajatorii care au mai mult de 21 se salariaţi, că este obligatorie încheierea unui contract colectiv de muncă între angajator şi reprezentanţii salariaţilor sau  sindicatul  reprezentativ.

În aceste contracte se stabilesc clauze privind drepturile şi obligaţiile ce decurg din relaţiile de muncă, se urmăreşte promovarea şi apărarea intereselor părţilor semnatare, prevenirea sau limitarea conflictelor colective de muncă, în vederea asigurării păcii sociale.

Conform legislației în vigoare: „Durata negocierii colective nu poate depăşi 60 de zile calendaristice decât prin acordul părţilor.”

„În acest sens au fost transmise înştiinţări societăţilor cu mai mult de 21 salariaţi de pe raza judeţului Vaslui. În prezent, ITM Vaslui are înregistrate un total de 180 contracte colective de munca active”, a spus Gheorghe Chirvase, inspector șef al ITM Vaslui.

Județul Vaslui va avea o creștere lentă a numărului de salariați în următorii ani. Dacă la sfărșitul acestui an vor fi activi 52.700 de salariați, în anul 2025 numărul total al salariaților va fi de 55.000 de persoane, ceea ce înseamnă o creștere de 1%. Practic, în următorii trei ani vor fi în plus pe piață 2.300 locuri de muncă, adică un plus de 766 de salariați în fiercare an.

Conform datelor Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză privind proiecţia principalilor indicatori  economico-sociali în profil teritorial 2021 – 2025, situația celorlalte județe din Moldova în anul 2025 va fi următoarea: Bacău – 121.900 salariați; Botoșani – 58.200 salariați; Iași – 185.900 salariați; Neamț – 91.900 salariați; Suceava – 113.600 salariați.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*