Home » National » Ministrul Sănătății apelează la responsabilitatea fiecărui cetățean pentru a-și procura pastila cu iodură de potasiu

Ministrul Sănătății apelează la responsabilitatea fiecărui cetățean pentru a-și procura pastila cu iodură de potasiu

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, spune că este „un comportament responsabil al fiecărui cetățean” să aibă acasă pastile de iodură de potasiu, mai ales „în contextul complicat al conflictului din Ucraina”.

„Mai ales în contextul complicat al conflictului din Ucraina, cred că un comportament responsabil al fiecărui cetăţean este să aibă această substanţă la domiciliu, pentru că administrarea ei nu este necesară în mod obişnuit dar, sigur, într-o situaţie de criză, e bine să nu cauzeze o nouă criză, cea a distribuţiei, care nu este posibil de realizat într-un timp scurt”, a spus Rafila, aflat într-o vizită la Bistrița.

Potrivit ministrului Sănătății, doar 1.200 de persoane au cerut medicilor de familie rețeta pentru a ridica pastila de iodură de potasiu în luna iulie. În luna august, în schimb, numărul a fost de 230.000. Datele pentru luna septembrie nu sunt încă disponibile.

„Eu nu vreau și nu am avut niciodată intenția să creez panică, dar un comportament responsabil cred că este de dorit și mai ales dacă există această posibilitate de a avea iodura de potasiu la domiciliu și să o utilizez în caz de posibil, nu probabil știu să facă diferența asta. Orice lucru se poate întâmpla. Probabilitatea înseamnă că procentajul care poate duce la acel eveniment nefericit e totuși consistent. Discutăm de o chestiune posibilă, nu cred că este târziu ca fiecare dintre cei care se prezintă la medicul de familie pentru alte tipuri de afecțiuni să solicite iodura o dată cu rețeta obișnuită”, a spus ministrul Sănătății în urmă cu câteva zile. P

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: