Home » National » Seria reuniunilor zonale ale proiectului  “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” a continuat la Bacău

Seria reuniunilor zonale ale proiectului  “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” a continuat la Bacău

Ieri a avut loc o nouă reuniune zonală Gunoiul de grajd – bunăstare pentru fermieri! Măsuri locale pentru dezvoltarea agriculturii și protecția apelor, dedicată judeţelor Bacău şi Vaslui, în continuarea întâlnirilor de lucru demarate în 2019 care continuă la nivel național până în 2023, ca urmare a extinderii duratei de implementare a proiectului CIPN.

Evenimentul organizat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Unitatea de Management a Proiectului Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți (UMP CIPN), a fost deschis de autorităţile locale. UAT-urile din cele două judeţe au primit informații utile de la reprezentanții UMP CIPN, despre modul în care gunoiul de grajd poate fi transformat într-o resursă pentru agricultură în urma stocării corespunzătoare oferite prin platformele comunale de gunoi de grajd.

Au fost prezentate şi noutățile apărute ca urmare a revizuirii Programului de Acțiune și a Codului de bune practici agricole, precum și fluxul procedural aferent proiectelor cu finanţare prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Despre efectele nitraţilor asupra calităţii apei şi poluării ei, au discutat cei prezenţi de la ABA Siret şi SGA Vaslui – ABA Prut-Bârlad, în timp ce reprezentanţii APIA și OJFIR Bacău au prezentat reguli simple pentru comunitățile locale de fermieri, respectiv modul în care fermierii pot evita penalizările la plata subvențiilor prin respectarea normelor de ecocondiționalitate.

Reuniunea a continuat cu prezentarea modalităţilor pentru o comunicare eficientă privind măsurile necesare protecţiei apelor, printre care Help-desk-ul, transferul de informații printr-un sistem de tip rețea și fermierii model ca factori de diseminare a informațiilor, alături de campania de informare publică şi celelalte evenimente ale proiectului.

 

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanțare adițională. În această etapă a proiectului vor fi finanțate peste 80 de comunități locale.

 

 

 

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*