Home » Local » Pământul e cremene! Arăturile sunt o adevărată corvoadă pentru fermierii vasluieni

Pământul e cremene! Arăturile sunt o adevărată corvoadă pentru fermierii vasluieni

de Dănuț CIOBANU 

Campania agricolă de toamnă se defășoară în condiții extrem de dificile. Lipsa acută a precipitațiilor a făcut ca solul să fie foarte tare, iar arăturile să se execute cu un consum mare de carburant și uzură a utilajelor. Toată lumea așteaptă precipitațiile, pentru a putea pregăti terenul pentru culturile de primăvară și a speră la producții satisfăcătoare.

Vasile Novac, primarul comunei Ivănești, a spus că lucrările de toamnă se realizează foarte greu și este nevoie urgentă de precipitații.

„Avem consum mare la carburant. Practic, ne stricăm utilajele, dar nu avem ce face. Dacă nu realizăm arătura de toamnă, nu se poate pregăti terenul pentru culturile de primăvară. Sper să avem precipitații, să pregătim patul germinativ cum trebuie. În condițiile în care precipitațiile în ultimii ani au lipsit, fără lucrări de calitate șansele la producții satisfăcătoare sunt foarte mici”, a spus Vasile Novac.

Reamintim că seceta severă din acest an a calamitat o suprafață totală de 40.637,93 hectare cu culturi de toamnă. Este vorba despre culturile de grâu, orz, orzoaică, rapiță și culturile de orzoaică de primăvară și mazăre care au fost recoltate în același timp cu culturile de toamnă.

În urma evaluărilor realizate de specialiștii din cadrul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Vaslui, valoarea estimativă a pierderilor se ridică la suma de 60.956.895 lei. DAJ Vaslui a întocmit un raport sinteză privind gradul de afectare al culturilor, pe care l-a transmis Ministerului Agriculturii până la sfârșitul lunii august 2022.

De asemenea, DAJ Vaslui a desfășurat o campanie de evaluare a pagubelor provocate de seceta excesivă și persistentă în timp la culturile de primăvară. Și în cazul acestei acțiuni s-a întocmit un raport

sinteză în baza proceselor – verbale încheiate în teritoriu, document care a fost transmis Ministerului Agriculturii.

Viorel Humă, fermier din zona Ștefan cel Mare, a spus că producătorii agricoli se confruntă cu un an agricol foarte greu. Iar susținerea din partea statului lipsește cu desăvârșire. Singura speranță a fermierilor pentru a începe ciclul agricol este avansul la subvențiile europene care se acordă pe unitatea de suprafață.

„Este foarte greu de reluat ciclul agricol. Știm că trebui motorină, utilaje, semințe, tot ce ține de înființarea unei culturi. Venim după un an secetos, în care producții nu prea am făcut și, practic, nu avem ce vinde ca să putem face un ban să ne apucăm din nou să investim. Puținul pe care l-am recoltat îl ținem deocamdată pe stoc, crezând că în viitorul apropiat va mai crește un pic prețul și prin creșterea prețului să zicem că am obținut și noi cât de cât pe hectar ca să putem relua un nou proces”, a spus Viorel Humă.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: