Home » Local » Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” Bârlad – la 152 de ani

Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” Bârlad – la 152 de ani

 Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” din Bârlad, una dintre cele mai vechi instituţii pedagogice din ţară, împlinește 152 de ani de existență și de tradiție în formarea și educarea tinerilor. Chiar dacă menirea cea dintâi dată de însuși întemeietorul Ioan Popescu a fost aceea de a forma dascăli care să îndrume tânăra generație pe drumul cunoașterii, astăzi, pe lângă acest rol, îl îndeplinește și pe acela de a dezvolta o varietate de competențe artistico-plastice, muzicale și sportive.

Ca urmare a eforturilor Societății pentru învățătura poporului român – secțiunea Tutovei, pe 29 noiembrie 1870, s-a înființat la Bârlad Școala Normală de învățători „Principele Ferdinand”, prin eforturile marelui om de cultură Ioan Popescu. Deşi originar din judeţul Satu-Mare, refugiat după revoluţia din 1848 în Moldova, Ioan Popescu a devenit o figură ilustră a învăţământului, culturii şi chiar a politicii bârlădene. Principala sa preocupare a fost aceea de a pregăti dascălii pentru învăţământul primar, iar pe lângă înfiinţarea Şcolii Normale, acesta s-a remarcat şi prin înfiinţarea mai multor şcoli primare de băieţi şi de fete, a unui institut particular pentru elevii de liceu şi de ciclu primar, a unei şcoli de adulţi etc. De-a lungul timpului, instituția noastră a trecut prin multe momente de impas, dar și momente de ascensiune, desfășurându-și activitatea prin diferite locații precum casele lui Panaite Velicovici, localul propriu din care o parte a devenit astăzi „Casa Roșie” sau Centrul Cultural „Mihai Eminescu”, Liceul de băieți Codreanu, azi Colegiul Naţional „Gh. Roşca Codreanu”, Şcoala nr. 4 „Tudor Pamfile”, Şcoala primară nr. 2, azi Şcoala Gimnazială „Principesa Elena Bibescu”, Liceul Industrial de Fete „Nicolae Roşca Codreanu”, astăzi Centrul de Servicii Comunitare, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”. De la 15 septembrie 2001, Liceul Pedagogic „Alexandru Vlahuţă” (numit astfel cu ocazia centenarului, prin  decret al Consiliului de Stat) îşi desfăşoară activitatea în noul local de pe strada Lirei. De la 1 septembrie 2013, Liceul Pedagogic poartă al treilea nume, Ioan Popescu, în cinstea marelui pedagog și primului director, care a pus bazele învățământului pedagogic bârlădean.

Demonstrând o extraordinară capacitate de adaptare la noile cerințe ale societății, instituția noastră își dovedește unicitatea prin diversitatea profilurilor și specializărilor, oferind un mediu educațional de calitate pentru valorificarea resurselor individuale ale fiecărui beneficiar.

Aici este locul în care tinerii își conturează personalitatea, își dezvoltă abilități și competențe, ating excelența și își definesc identitatea vocațională. Emoția se regăsește oriunde în activitățile desfășurate – în actul didactic, în sensibilitatea artistică, în antrenamentele intense pentru competiții, în pregătirea pentru olimpiade și concursuri, în organizarea nenumăratelor activități extrașcolare, iar această emoție stimulează continuu atingerea și depășirea limitelor în calea autoperfecționării. Aici este locul în care distanța dintre profesori și elevi este redusă deoarece noi credem că atingerea performanței are la bază colaborarea, încrederea, respectul, stimularea inițiativei și a exprimării libere și creatoare. Aici este locul în care se formează prietenii care vor dăinui toată viața.

Aici este locul în care fiecare își descoperă resursele, își perfecționează abilitățile și, astfel, devine unic.

 

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*