Home » Administratie » Nota patru pentru investiții! Proiectele bat pasul pe loc din cauza lipsei forței de muncă

Nota patru pentru investiții! Proiectele bat pasul pe loc din cauza lipsei forței de muncă

de Dănuț CIOBANU 

Execuția bugetului municipiului Vaslui pe anul trecut este departe de a mulțumi aleșii locali. Realizarea investițiilor asumate de executivul local a fost de un procent de numai 41,64%.  Una din principalele cauze pentru care finalizarea proiectelor trenează este lipsa forței de muncă. Din nefericire, și pentru anul 2023 cheltuierea sumelor pe dezvoltare un este în grafic.

Vasile Jora, consilier local PNL, a spus că pe o scară de la unu la zece realizarea secțiunii de dezvoltare primește doar nota patru.

„Îmi doresc ca această situație să fie pentru ultima dată la Primăria Vaslui. Au fost și niște motive obiective, dar pe ansamblu este nesatisfăcător”, a punctat Vasile Jora.

Referindu-se la execuția bugetară pe anul precedent, Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a precizat că anul 2022 vine după o perioadă de pandemie, iar pe fondul lipsei forței de muncă derularea investițiilor este din ce în ce mai dificilă.

Din nefericire, nici datele pentru acest an un sunt mai îmbucurătoare în ceea ce privește cheltuierea fondurilor pe secțiunea de dezvoltare.

„Vă spun că la finalul primelor patru luni speranțele sunt mici, pentru că avem proiecte, dar sunt etape procedurale de așa natură încât trebuie să respectăm termenele. Avem suficiente motive pe care le întâmpinăm în execuție”, a explicat Vasile Pavăl.

Pentru prima dată în ultimii ani, bugetul municipiului Vaslui are sume mai mari alocate la secțiunnea de dezvoltare decât pentru funcționare. Performanța financiară bifată de autoritățile locale a fost posibilă datorită fondurilor europene. Din suma totală de 210 milioane de lei alocată pentru proiecte de investiți, nu mai puțin de  170 de milioane de lei sunt fonduri de la Uniunea Europeană.

Printre proiectele finanțate la secțiunea de dezvoltare se numără „Reabilitarea şi modernizarea unităţilor de învăţământ preuniversitar din Municipiul Vaslui – Liceul „Ion Mincu” – 2.703.039 lei; „Reconversia unui teren degradat din zona Copou în zonă verde și de agrement” – 14.271.546 lei; „Proiect de extindere a rutelor traseelor şi

staţiilor pentru transportul public de călători” – 167.117.650 lei; „Proiect de realizare depou pentru transportul public” – 36.754.186 lei; „Înnoirea parcului auto pentru transportul public de persoane” – 36.904.310 lei; „Construire locuințe pentru tineri în Municipiul Vaslui” – 42.870.111 lei.

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: