Home » Administratie » Vești bune pentru primari! Programul ”Anghel Saligny”, deblocat și pentru UAT-urile din județul Vaslui

Vești bune pentru primari! Programul ”Anghel Saligny”, deblocat și pentru UAT-urile din județul Vaslui

de Dănuț CIOBANU 

Tot mai mulți primari din județul Vaslui au reușit să semneze contractele de finanțare prin Programul ”Anghel Saligny”. Edilii au formulat o serie de acuzații cu privire la întârzierile mari din cadrul programului, precum și la faptul că Ministerul Dezvoltării este foarte strict cu documentațiile provenite din județul Vaslui. Ultimul proiect aprobat vizează modernizarea drumurilor din comuna Fălciu, investiție de peste 10 milioane de lei. 

După mai multe amânări, Ministerul Dezvoltării a semnat contractele de finanțare cu mai multe UAT-uri din județul Vaslui. Printre ultimele documente parafate se numără și proiectul „Modernizarea unor străzi principale și secundare în localitățile Fălciu și Rânzești, comuna Fălciu, județul Vaslui”. Valoarea totală a investiției se ridică la suma de 10.831.070 de lei.

Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu, a spus că recent că pe acest program se întâmplă lucruri care nu sunt în regulă.

„La nivelul Ministerului Dezvoltării, din câte am înțeles, unii dintre coegii noștri primari au avut un comportament nelalocul lui. Și acum ne caută cu acul, ne caută greșelile și de ce nu avem într-un fel…Acum la mine este o problemă că am depășit prețul de cost per/kilometru (la nivel de rigole e depășit) și am explicat doamnei de acolo un fenomen. Eu sunt la 150 de kilometri de cariera de balastru și la peste 200 de kilometri de cariera de piatră spartă. Nu sunt la 50 de kilometri de această carieră și de aceea cheltuielile sunt mai mari la noi”, a explicat Neculai Moraru.

În aceste condiții, autoritățile locale au apelat la proiectant să revizuiască proiectul pentru a merge la Ministerul Dezvoltării să se explice de ce s-a depășit prețul de cost la rigolele betonate.

„În aceste condiții suntem între ciocan și nicovală. Doamna mi-a spus foarte clar  că, dacă nu vin cu motivații pertinente, nu va semna”, spunea primarul.

Ministerul Dezvoltării a mai semnat și alte contracte de finanțare prin Programul ”Anghel Saligny”. Trei contracte au fost parafate cu Consiliul Județean Vaslui:  Pod pe DJ 245E, km 2+705 cu o finanțare de 5,828,289.65 lei; Reabilitare și modernizare DJ 245 L: DN 24 (Costești) – Puntișeni – Chițcani – Pârvești – Mănăstirea Pârvești cu o finanțare de 15,373,905.97 lei și DJ 244 M: DN 24 – (Crasna) – Albești – Idrici – Roșiești (DJ 244 A) cu o finanțare de 17,615,664.90 de lei.

De asemenea, a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Modernizare prin asfaltare drumuri de interes local în comuna Poienești, județul Vaslui” cu o valoare de 10,950,000.00 lei și proiectul „Modernizare drumuri de interes local din comuna Epureni, județul Vaslui” cu o valoare de 10,950,000.00.

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: