Home » Local » 9 MAI-zi cu triplă semnificație istorică!

9 MAI-zi cu triplă semnificație istorică!

În fiecare an, pe 9 mai se marchează Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Victoriei aliaților în cel de-al Doilea Război Mondial împotriva Germaniei naziste și Ziua Europei.

„Tripla semnificație a zilei de 9 mai a fost ilustrată și de participanții vasluieni. Să ne amintim de cel care a fost Constantin Țurcanu, imortalizat de către Vasile Alecsandri în poezia „Sergentul”, într-un fel în care nimeni nu a reușit să impresioneze și a păstrat vie amintirea participanților din Vaslui la efortul de război pentru independența României. La 9 mai 1945 se declară sfârșitul celui de-al doilea război mondial, prin semnarea Tratatului de la Poznan, iar România s-a aflat în tabăra aliaților, a învingătorilor, trebuind, totuși, să plătească numeroase despăgubiri de război, pentru participarea alături de puterile Axei.

Lucrurile acestea au fost corectate de istorie și iată-ne astăzi omagiind acel 9 mai de la 1950, pe care ministrul francez de externe Robert Schuman, printr-un discurs politic propunea un plan de colaborare a țărilor de pe bătrânul continent, care să ducă la crearea Europei Unite, preluând o idee mai veche din secolul Luminilor, în care se punea bazele unei soluții pentru înlăturarea numeroaselor conflicte de pe teritoriul european. Abia după 200 de ani, România s-a alăturat națiunilor europene”, a declarat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

La mulţi ani, vasluieni!

La mulți ani România !

La Mulţi Ani, Europa!

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: