Home » Local » Ofertă pentru tineri! Pe absolvenții de liceu din promoția 2023 îi așteaptă o indemnizaţie de şomaj de 299 de lei

Ofertă pentru tineri! Pe absolvenții de liceu din promoția 2023 îi așteaptă o indemnizaţie de şomaj de 299 de lei

de Dănuț CIOBANU 

Absolveții de liceu îngroașă în fiecare an numărul șomerilor din județul Vaslui. Anul trecut, 165 de absolvenţi s-au înregistrat în evidențele Forțelor de Muncă pentru a beneficia de indemnizație de șomaj. Cum la nivel local oferta locurilor de muncă este anemică, dacă nu intră la facultate tinerii au de ales între șomaj și căutarea unei slujbe în străinătate sau în județele bogate din țară.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui îi anunță pe absolvenții din promoția 2023 că în termen de 60 de zile de la absolvire sunt aşteptaţi să se înregistreze pentru a beneficia de servicii personalizate în vederea integrării pe piaţa forţei de muncă.

Anul trecut, 165 de absolvenţi ai promoţiei 2022 s-au înregistrat în evidențele Forțelor de Muncă Vaslui pentru a beneficia de indemnizație de șomaj. Toți tinerii s-au trecut pe listele persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în luna iulie: Negrești – 26 de absolvenți; Huși – 15 absolvenți; Bârlad – 49 de absolvenți; Vaslui – 75 de absolvenți.

Înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă este o etapă prealabilă și obligatorie în vederea obținerii facilităților privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.

Absolvenţii de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, sunt așteptați să se înregistreze în evidența AJOFM Vaslui până la data de 1 august 2023 inclusiv. Elevii care nu au situaţia școlară încheiată la toate materiile, se pot înregistra în evidențele agenției în termen de 60 de zile de la data promovării examenului de corigență, data înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ.

Absolvenţii instituţiilor de invăţământ și absolvenţilor şcolilor speciale pentru persoane cu handicap  primesc o indemnizaţie de şomaj în cuantum lunar de 299 lei pentru o perioadă de 6 luni.

„Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, primesc o primă de inserţie in cuantum de 1.794 lei”, a precizat Laura Toporăscu, purtător de cuvânt al AJOFM Vaslui.

La sfârșitul lunii martie 2023, în județul Vaslui erau înregistrați 8.988  șomeri (din care 3.707 femei), rata șomajului fiind de 8.48. Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 8.30 în această lună acest indicator a înregistrat o creștere cu 0.18 pp. Din totalul de 8.988 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Vaslui, 753 erau beneficiari de indemniziţie de şomaj, iar 8.235 erau șomeri neindemnizați.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*