Home » Local » Edili îngrijorați! Criză de medici la orașe și la sate. Nimeni nu vine la concurs

Edili îngrijorați! Criză de medici la orașe și la sate. Nimeni nu vine la concurs

de Dănuț CIOBANU 

Tot mai multe comunități de la nivelul județului Vaslui se confruntă cu lipsa de medici. Atât în mediul urban cât și în rural, autoritățile depun toate eforturile pentru modernizarea infrastructurii sanitare și atragrea tinerilor medici specialiști. Localitățile vasluiene în care nu a funcționat niciun medic de familie timp de 2 ani consecutiv sunt Bogdănița, Ciocani, Coroiești, Giurcani, Ibănești și Mălușteni.

Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huși, a spus că orașul are o lipsă de medici, dar nu este vina nimănui că nu vine nimeni la concurs.

„Suntem într-un oraș de provincie, într-un oraș care prezintă mai puțin interes pentru tipul liber. De altfel, ne străduim să facem tot, astfel încât să atragem acești medici. Vedeți că se confruntă spitale mari din capitală, din centre universitare cu lipsa de medici. Cu asta ne confruntăm și noi!”, a spus Ioan Ciupilan.

La nivel local, unul din proiectele aflate în derulare se implementează în comuna Fălciu, unde se contruiește un dispensar modern. Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu, a spus că a primit în vizită reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Vaslui pentru a vedea utilitatea noii locații.

„Să vedem ce utilitate dăn noului dispensar: un centru de permanență, un centru comunitar de asistență medicală plus cabinetele medicale care sunt. Și în intenție, îmi dădea doamna director de la Sănătatea Publică o idee, să aducem medici de specialitate, pe zile, să asigure asistența și să facă consultații în comuna Fălciu”, a explicat Neculai Moraru.

În județul Vaslui, numărul persoanelor înscrise la medicii de familie  asigurate și neasigurate este de 372.450 persoane. Ponderea cea mai mare la asigurații înscrisi pe listele medicilor de familie o reprezintă grupa de vârstă 4-59 ani – 62,54 % , urmată de grupa de vârstă 60 și peste – 33,22 %  și grupa de vârstă 0-3 ani – 4,24%.

La nivelul județului Vaslui, zonele deficitare din punct de vedere al existenței medicilor de familie sunt în mediul rural Băcești, Bogdănița, Ciocani, Coroiești, Găgești, Grivița, Iana, Ibănești, Mălușteni, Pușcași, Tutova și Voinești, iar pentru mediul urban orașul Murgeni.

Localitățile în care populația este de peste 3.500 locuitori și asistența medicală a fost asigurată de un singur medic timp de 2 ani consecutiv și are pe lista de capitație un număr de minim de 1.800 persoane înscrise sunt Băcești, Grivița, Iana, Pușcași, Tutova și Voinești.

Mai mult, localitățile în care nu a funcționat niciun medic de familie timp de 2 ani consecutiv sun Bogdănița, Ciocani, Coroiești, Giurcani, Ibănești, Mălușteni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*