Home » Administratie » Digitalizarea platformelor de colectare a deșeurilor costă! O insulă ecologică ajunge la 14.000 de euro

Digitalizarea platformelor de colectare a deșeurilor costă! O insulă ecologică ajunge la 14.000 de euro

de Dănuț CIOBANU 

Construcția unei insule ecologice pentru colectarea deșeurilor menajere este mai scumpă. Astfel, o insulă supraterană va costa de la 10.000 de euro la 14.000 euro, valoarea finală fiind acoperită din fonduri europene. Primăria Vaslui derulează un proiect prin care va achiziționa 100 de insule ecologice digitalizate. Investiția vizează colectarea a 5 tipuri de fracţii: biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic şi metal, hârtie şi carton.

Pentru un management modern al deșeurilor, Primăria Vaslui derulează un program de modernizare a unui număr de 100 de platforme de colectare.

Ieri, în cadrul unei ședințe extraordinare, Consiliul Local Vaslui a aprobat o hotărâre privind modificarea prețului unitar al unei insule supraterane încasetate cu containere de 1,1 metri cubi de la 10.000 euro la 14.000 euro.

Prin urmare, valoarea totală a finanţării nerambursabile se ridică la suma de 6.887.300 lei fără TVA, faţa de 4.919.500 lei fără TVA aprobata iniţial.

Prin proiect vor fi achiziţionate 100 de insule ecologice de tipul 1- insula supraterană încasetată cu 5 containere de câte 1,1 mc, pentru toate cele 5 fracţii: biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic şi metal, hârtie şi carton.

„Acest proiect este pe Programul Național de Redresare și Reziliență. Este semnat contractul de finanțare, s-a stabilit echipa de proiect și a început demararea lui.  Este vorba de 100 de insule verzi”, a explicat Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.

Insulele ecologice sunt compuse dintr-un set de containere pentru colectarea separată a deşeurilor, protejate anti-vandalism şi împotriva accesului neautorizat, digitalizate pentru acces cu card pentru persoanele fizice arondate, conectat Online, modul GSM pentru transmisie date, bază de date privind beneficiarii serviciului şi interfaţă de facturare. Datele sunt agregate şi utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare şi raportare.

Insulele ecologice digitalizate supraterane sunt alcătuite din următoarele componente: containere pentru colectarea separată pe 5 fracţii a deşeurilor municipale; sistem (hardware) de control al accesului, înregistrare, transmisie date; servicii conexe pentru operaţionalizarea insulelor ecologice digitalizate.

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*