Home » Local » Fruntași la venitul minim! 37,4% din populația inactivă din județul Vaslui este formată din pensionari și asistați social

Fruntași la venitul minim! 37,4% din populația inactivă din județul Vaslui este formată din pensionari și asistați social

de Dănuț CIOBANU 

Județul Vaslui continuă să înregistreze un număr mare de asistați social. La nivelul regiunii Nord-Est, doar Bacăul are mai mulți beneficiari de venit minim garantat, iar Vasluiul se clasează pe locul secund cu 7.285 de beneficiari. Conform datelor ultimului recensământ, populația inactivă din județul Vaslui cuprinde 229.369 persoane, din care pensionarii și beneficiarii de ajutor social reprezintă 37.4%.

Județul Vaslui se clasează printre județele cu cei mai mulți asistați social din Regiunea Nord-Est. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, la sfârșitul lunii martie 2023 în județul Vaslui erau în plată 7.285 de beneficiari, care au încasat o sumă medie de 308 lei. Doar pentru luna martie, bugetul de stat a alocat peste 2,2 milioane de lei pentru plata drepturilor curente cuvenite beneficiarilor de venit minim garantat.

În celelalte județe din Moldova situația este următoare: Botoșani – 3.070 beneficiari; Iași – 6.423 beneficiari; Neamț – 5.217 beneficiari; Suceava – 6.471 beneficiari; Bacău – 9.285 beneficiari.

Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat prevede acordarea ajutorului social familiilor şi persoanelor singure cu venituri mici sau fără venituri, în situaţiile şi pe perioadele în care aceştia nu pot să îşi asigure, prin propriile eforturi, condiţiile minime de trai.

Pentru sumele acordate ca venit minim garantat, una dintre persoanele majore, apte de muncă, din familia beneficiară are obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii.

Conform  datelor provizorii ale Recensământul Populației și Locuințelor – runda 2021, populația activă a județului Vaslui este de 145.331 persoane, fiind compusă din 126.138 persoane ocupate și din 19.193 de șomeri.

„Populația inactivă cuprinde 229.369 persoane, din care pensionarii și beneficiarii de ajutor social reprezintă 37.4%, iar elevii și studenții 32.7 %”, se arată în raportul privind datele provizorii ale Recensământul Populației și Locuințelor – runda 2021.

Conform acelorași date provizorii, din punctul de vedere al ponderii populației ocupate în populaţia rezidentă a județului, Vasluiul se situează pe locul 39 în ierarhia judeţelor.

Din punctul de vedere al ponderii populației șomere în populaţia rezidentă a județului, judeţul Vaslui se situează pe locul 1 în ierarhia judeţelor cu 5.1% din populația rezidentă a județului.

 


Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

About Ciobanu Danut

Va rugam sa adaugati comentarii decente si politicoase. Va multumim!

Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura