Home » Invatamant » Mobilizare generală! Începând de joi, circa 500 de profesori vor protesta zilnic în Centrul Civic Vaslui

Mobilizare generală! Începând de joi, circa 500 de profesori vor protesta zilnic în Centrul Civic Vaslui

de Dănuț CIOBANU 

Cadrele didactice de la nivelul județului Vaslui sunt hotărâte să continue greva generală. Potrivit raportării Inspectoratului Școlar Județean, în prima zi de grevă un procent de 74% din profesori s-a alăturat protestului. Cum situația este în dinamică, este posibil că numărul participanților la grevă să crească în următoarele zile. Începând de joi, profesorii vor protesta în Centrul Civic Vaslui. 

Sorin Țiplea, liderul Sindicatului „Didactica” Vaslui, a spus că prima zi de grevă a decurs în cadrul legal și orice salariat din sistem se poate alătura protestului în zilele următoare.

Mai mult, Primăria Vaslui a aprobat demersul sindicaliștilor de a organiza proteste în Centrul Civic.

„Avem semnale din țară și colegii noștri sunt implicați în greva generală. Sperăm ca Guvernul României să ne invite la negocieri la un nivel serios. Începând de joi, între orele 10-12, vom protesta în Centrul Civic Vaslui. Apoi vom continua și în următoarele zile. Vor ieși în stradă între 400 și 500 de oameni”, a precizat Sorin Țiplea.

Negocierile care s-au desfășurat în cursul zilei de duminică între liderii de sindicat din educație și Guvernul României au eșuat.

Reacție oficială a Guvernului României după discuțiile cu reprezentanții profesorilor:

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții sindicatelor din Educație, pentru a continua dialogul pentru rezolvarea problemelor semnalate în cadrul sistemului de învățământ.

Reprezentanții Guvernului au propus stimulente financiare pentru debutanți si cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate in zone defavorizate.

Totodată, Guvernul si-a menținut angajamentul de a majora salariile pana la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, in completarea aplicării Legii salarizării nr 153. Aceasta măsura, care vizează cresterea veniturilor, va fi extinsă si pentru celelalte categorii de salariați din Anexa 8.

Guvernul isi asumă ca Educația să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare si in eliminarea inechităților din legea salarizării.

În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât pana la data de 15 iulie la nivelul Ministerului Muncii sa fie finalizat proiectul noii legi a salarizarii, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 Septembrie a.c. sa poata fi înaintat Parlamentului Romaniei pentru aprobare.

Guvernul va continua dialogul reprezentantii sindicatelor din educatie, pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi garanțiile ca pentru buna functionare a sistemului educațional.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: