Home » Local » Vasluienii au salariile mai mici cu 21% față de media națională!

Vasluienii au salariile mai mici cu 21% față de media națională!

Câştigul salarial mediu brut din județul Vaslui a fost de 5.421 lei în luna februarie 2023. Peste medie s-a câştigat în servicii (5.899 lei) iar sub medie s-au situat câştigurile din agricultură, silvicultură şi pescuit  cu 5.092 lei, precum și cele din industrie plus construcții cu 4.521 lei.

Potrivit Direcției Județene de Statistică Vaslui, câştigul salarial mediu net a fost în aceeași lună de 3.417 lei. Peste medie s-a câştigat în agricultură, silvicultură şi pescuit (3.531 lei) şi în servicii (3.526 lei), iar sub medie s-au situat câştigurile din industrie plus construcţii cu 3.169 lei.

Nivelul câştigului salarial din judeţ este cu circa 21% mai mic decât media naţională. La nivel național, în aceeași perioadă salariul mediu brut era de 6.845 lei, iar salariul mediu net de 4.270 lei.

Alexandru Galiță, liderul de sindicat de la Rulmenți Bârlad, a spus în această perioadă dificilă din punct de vedere economic, muncitorii sunt destul de încercați din cauza salariilor mici pe care le încasează.

„Din păcate, zona Moldovei, în zona noastră aici, salariile nu sunt atractive. Pe fondul inflației existente a fost ridicat, pe bună dreptate, salariul minim pe economie, astfel încât să genereze la toți angajatorii o creștere salarială corespunzătoare care să țină pasul cu prețurile. Suntem cetățeni care trebuie să ne descurcăm zi de zi cu veniturile pe  care le avem și nu prea de descurcăm marea majoritate”, a precizat Alexandru Galiță.

Potrivit prognozelor oficiale, la finalul acestui an, câștigul salarial mediu net din județul Vaslui va fi de 3.338 de lei, iar peste trei ani salariul mediu net va ajunge la 4.271 lei.

La finalul anului curent, în județele cele mai dezvoltate câștigul salarial mediu net va fi următorul: Timiș – 4.817 lei; Cluj – 5.064 lei; Brașov – 4.102 lei; București – 5.872 lei.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: