Home » Invatamant » Protestul demnității! Peste 700 de dascăli au scandat în centrul Vasluiului: „Lacătul pe școală – Grevă generală!”

Protestul demnității! Peste 700 de dascăli au scandat în centrul Vasluiului: „Lacătul pe școală – Grevă generală!”

de Dănuț CIOBANU 

În jur de 700 de profesori au protestat, ieri, în Piața Civică Vaslui. Înarmați cu vuvuzele, drapele și pancarte, dascălii au scandat lozinci împotriva guvernanților, care sunt indiferenți la problemele din educație. Chiar dacă nu vor obține câștiguri salariale, dascălii susțin că este un protest al deminității și că nu mai acceptă să fie bătaia de joc a guvernanților. 

Sorin Țiplea, liderul Sindicatului „Didactica” Vaslui, a spus protestatarilor că după negocierile cu miniștrii din Cabinetul Ciuca profesorii au primit doar niște vouchere pentru formarea profesională. Sindicaliștii au precizat faptul că angajatorul este obligat să acopere astfel de sume, care până acum au fost plătite din banii profesorilor. Mai mult, pentru a primi acești bani trebuie făcut un proiect european, iar sumele se acordă doar pentru anul curent.

„Aceste vouchere pentru anul acesta sunt o firimitură pentru a ne închide gura. Nu am acceptat propunerea Guvernului. Celălaltă ofertă, de asemenea, grozavă, e că vom fi mulțumiți pe nouă lege a salarizării, în raport cu posibilitățile țării”, a spus Sorin Țiplea.

Sindicaliștii au precizat, de asemenea, că atunci când guvernanții nu vor să crească salariile în învățământ invocă PNRR-ul, dar pentru alte categorii socio-profesionale s-au făcut derogări de la lege și au fost majorate salariile.

„Pentru unii se poate modifica legea și să se acorde salarii pe sub mână, pentru noi nu! Astăzi, suntem într-un moment crucial privind învățământul și chiar societatea românească. Este vorba despre un protest al deminității noastre, să fim reconsiderați ca și categorie socio-profesională și să fim așezați unde ne este locul în legea salarizării”, a mai spus liderul de sindicat.

Sindicaliștii au acuzat acțiunile guvernanților, care vor să treacă sporurile în salariile de bază pentru unele categorii de bugetari.

„Aceste sunt șmecherii ale Guvernului României. Nu acceptăm să ne plătească drepturile ca o mită. Ei sunt datori la noi. Ei chiar nu au înțeles pentru ce protestăm noi”, a mai spus Sorin Țiplea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*