Home » Business » Creșterea economică bazată pe consum este falimentară! Ne împrumutăm să consumăm bunuri din import

Creșterea economică bazată pe consum este falimentară! Ne împrumutăm să consumăm bunuri din import

Prezent la Vaslui la întâlnirea oamenilor de afaceri cu reprezentanții administrației locale, Paul Butnariu, vicepreședintele Curții de Comerț și Industrii din România, a făcut referire la actualul context economic din Regiunea de Nord-Est.

Butnariu a precizat că zona este „porarizată de sărăcie”, în condițiile în care Moldova este la 46% din PIB-ul mediu al puterii de cumpărare din Uniunea Europeană (UE), spre desoebire de capitala București, care este la 164% din puterea medie de cumpărare din UE. Practic, zona Cernăuți din Ucraina, Republica Moldova și Regiunea de Nord-Est formează un pol al sărăciei europene.

„Ce putem face, sigur, cu toții de gândim! Una din căile pe care le avem este de dezvoltare a antreprenoriatului, de susținere a investițiilor. Investițiile străine în România sunt la fel de polarizate. Din totalul investițiilor străine directe în România, doar 2,2% ajung în Regiunea de nord-est, pe când 56% se oprește în Ilfov și București. Asta este realitatea! De ce nu vin investitorii în Regiunea de nord-est, știm foarte bine cu toții. Lipsa infrastructurii, lipsa voinței decidenților politici de a echilibra infrastructura României și așa mai departe”, a spus Paul Butnariu.

În prezent, datoria publică a României a depășit 50% din PIB, în timp ce deficitul balanței comerciale a depășit 34 de miliarde de euro, pe bunuri importate de România.

Practic, în lipsa unei producții interne care să acopere cererea, a spus Paul Butnariu, muncim cât putem, împrumutăm cât putem, ca să consumăm bunuri pe care nu le producem în România„

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*