Home » Local » DSP Vaslui: Proiect de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin

DSP Vaslui: Proiect de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin

Direcția de Sănătate Publică Județeană (DSP) Vaslui informează populația feminină a județului Vaslui, cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, că Institutul Regional de Oncologie Iași derulează un proiect de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin.

Institutul Regional de Oncologie Iași, care implementează în 6 județe din nord-estul țării proiectul ”ONCOPREV – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin”, în parteneriat cu Fundația Enable România, invită femeile eligibile din județul Vaslui la testare gratuită pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice din Iași, strada Sărăriei, nr. 177 A.

Pentru a facilita accesul femeilor din comunele județului Vaslui la screening, I.R.O. Iași pune la dispoziție, GRATUIT, un mijloc de transport pentru grupuri de câte 25 de femei eligibile. După testare, femeile vor primi și o masă caldă.

Transportul gratuit la Iași, cu masa caldă inclusă, este binevenit mai ales pentru femeile din zonele defavorizate. În plus, femeile asigurate pot face pe lângă testarea din proiect (pentru care au nevoie doar de cartea de identitate) și ecografie/consult ginecologic, dacă se prezintă cu bilet de trimitere către Ginecologie.

În acest context, solicităm asistenților medicali comunitari și medicilor de familie sprijin în mobilizarea și informarea femeilor din grupul țintă.

Criteriile pentru a beneficia de testare gratuită:

  • Femei cu vârsta între 25 și 64 de ani;
  • cele cu vârsta între 25 și 29 de ani fac test Babeș Papanicolau, iar cele între 30 si 64 de ani beneficiază de genotipare HPV;
  • nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin;
  • sunt asimptomatice;
  • fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.
  • nu au participat la screening de cancer de col uterin în ultimii 5 ani.

Nu sunt eligibile femeile care:

  • prezintă absența congenitală a colului uterin;
  • prezintă histerectomie totală pentru afecțiuni benigne;

Programul ONCOPREV se adresează tuturor femeilor asigurate și neasigurate din grupele de vârstă precizate.

Pentru testare au nevoie doar de BULETIN/CARTE DE IDENTITATE (fără card de sănătate sau trimitere).

Proiectul ONCOPREV se derulează până în luna decembrie 2023 și are ca obiectiv testarea a 170.000 de femei din județele Iași, Bacău, Vaslui, Botoșani, Neamț și Suceava.

Pentru a stabili detaliile deplasărilor către Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice din Iași, IRO Iași pune la dispoziție numărul de telefon 0729.248.904 (domnul Radu Alixandru) sau adresa de e-mail oncoprev@iroiasi.ro.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*