Home » Local » Impactul creșterii prețurilor la materialele de construcții! Mai puține autorizații de construire, mai puține locuințe terminate

Impactul creșterii prețurilor la materialele de construcții! Mai puține autorizații de construire, mai puține locuințe terminate

Potrivit datelor Direcției Județene de Statistică Vaslui, autorizaţiile de construire pentru clădiri rezidenţiale au fost în luna iunie 2023 în număr de 42, în scădere faţă de luna iunie 2022 (70 autorizaţii).

Conform acelorași date, indicatorul locuinţe terminate a înregistrat o scădere pe total (72 în trim. I 2023 faţă de 88 în trim.I 2022). Pe medii, situaţia se prezintă astfel: 37 locuinţe în trim. I 2023, în urban şi 41 în perioada similară din anul 2022, respectiv 35 locuinţe în trim. I 2023, în rural şi 47 de locuinţe în perioada similară din anul 2022.

În perioada 8 – 15 iunie 2023, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui a desfășurat o campanie de control în domeniul construcţiilor.

În cadrul campaniei au fost sancţionaţi pentru folosirea de muncă nedeclarată un număr de 11 angajatori. Au fost aplicate un număr de 13 sancţiuni contravenţionale şi au fost dispuse 72 de măsuri obligatorii de intrare în legalitate. Au fost depistaţi 26 de lucrători, fără întocmirea formelor legale de angajare, valoarea amenzilor aplicate pentru munca fără forme legale fiind în cuantum de 510.000 lei.

„Deşi constatam o reducere a fenomenului, nerespectarea legislaţiei ce reglementează relaţiile de muncă rămâne un factor de natură a genera consecinţe negative în plan social şi economic, în special în ceea ce priveşte munca nedeclarată, context în care se resimte nevoia intervenţiei instituţiilor de stat cu atribuţii în acest sens, pe direcţia creşterii gradului de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor cu privire la necesitatea respectării prevederilor legale în domeniu”, a spus Gheorghe Chirvase, inspector șef al ITM Vaslui.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*