Home » Local » Comunele Vasluiului s-au golit de tineri! Principala cauză a migrației este lipsa locurilor de muncă

Comunele Vasluiului s-au golit de tineri! Principala cauză a migrației este lipsa locurilor de muncă

de Dănuț CIOBANU 

Exodul tinerilor din comunitățile rurale ale județului Vaslui este de neoprit. Chiar dacă mulți edili modernizează serviciile locale și cresc standardul de viață de la nivelul comunelor, fenomenul continuă la aceeași amploare ca în anii trecuți. Principala cauză a migrației tinerilor este lipsa locurilor de muncă. 

„Din păcate, tinerii pleacă pentru că nu reușim să le oferim locuri de muncă. Cu toate că poate acest lucru nu ține de administrația locală, noi facem tot ce ne stă la îndemână din punct de vedere legal și încercăm să atragem investiții. Din păcate, având în vedere localizarea noastră nu reușim acest lucru”, a spus  Corneliu Stângă, primarul comunei Vetrișoaia.

Pe de altă parte, chiar dacă satele județului Vaslui s-au golit de populația activă, primarii văd și partea pozitivă a acestei migrații în alte state ale Europei. Tinerii investesc în terenuri, cumpără case, achiziționează materiale de construcții și au bani pentru plata impozitelor locale etc.

Ioan Todirașcu, primarul comunei Oșești, a spus că majoritatea tinerilor  sunt plecați în străinătate, iar cei mai mulți sunt în Germania unde muncesc în agricultură, iar o mare parte din ei lucrează la fibră optică.

„Chiar fac bani băieții și își cumpără mașini, își fac case, s-au schimbat un pic lucrurile. Trimit bani acasă și își cumpără materiale de construcții, terenuri și altele. Nu avem datorii prea mari în ceea ce privește achitarea taxelor și impozitelor locale”, a spus Ioan Todirașcu.

Și în acest an, exodul populației din comunitățile locale continuă într-un număr foarte mare. Criza economică dublată de creșterea spectaculoasă a prețurilor la energie, gaze naturale și combustibil au încetinit serios relansarea economiei locale, iar fără locuri de muncă tot mai mulți vasluieni se decid să plece din țară.

Grav este faptul că mulți tineri nu se mai întorc, lucru care ar trebui să alarmeze atât autoritățile locale, cât și Guvernul de la București. Pentru a determina tinerii să revină acasă, pe lângă locuri de muncă este nevoie de o infrastructură modernă, de servicii publice de calitate, de asistență medicală, de un sistem de învățământ performant etc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*