Home » Administratie » Investițiile, la pământ! Dezvoltarea pierde 34,5 milioane de lei. Cresc alocările pentru bunuri și servicii și salarii

Investițiile, la pământ! Dezvoltarea pierde 34,5 milioane de lei. Cresc alocările pentru bunuri și servicii și salarii

de Dănuț CIOBANU 

Derularea proiectelor de investiții afectează serios execuția bugetului local pe anul 2023. Veniturile se diminuează cu 38,9 milioane de lei  la secțiunea de dezvoltare, iar la cheltuieli dezvoltarea se diminuează cu 34,5 milioane de lei. Reducerile masive se operează din cauză că  DGASPC Vaslui „întâmpină probleme majore în a finaliza implementarea proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile și programul de interes național”.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui va aproba rectificarea a VI-a a bugetului local pe anul 2023. Pe de o parte, veniturile totale se diminuează cu suma de 32.387.799 lei. Astfel, secțiunea de funcționare se suplimentează cu suma de 6.539.839 lei, iar veniturile la secțiunea de dezvoltare se diminuează cu suma de 38.927.638 lei.

Pe de altă parte, diminuarea totală a celtuielilor este în sumă de 27.964.503 lei. Mai exact, secțiunea de funcționare se majorează cu suma de 6.539.839 lei și secțiunea de dezvoltare se diminuează cu suma de 34.504.342.

Practic, la capitolul „asigurări și asistență socială”, fondurile se diminuează, pe total, cu suma de 31.970.281 lei. Proiectele cu

finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 se diminuează cu suma de 24.860.398 lei, iar cheltuielile de capital se diminuează cu suma de 13.613.912 lei.

În schimb, cheltuielile de personal se suplimentează cu suma de 4.500.000 lei, iar cheltuielile cu bunuri și servicii se suplimentează cu 1.385.450 lei.

Diminuarea atât a cheltuielilor, cât și a veniturilor are drept cauză propunerilor Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui care, pe partea de dezvoltare, întâmpină probleme majore în a finaliza implementarea proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile și programul de interes național.

„Aceste probleme au fost generate de situații precum: Rezilierea contractelor de proiectare și asistență tehnică (Proiectul „Viață independentă în comuna Banca – servicii pentru persoane adulte cu dizabilități”, Proiectul „Viață independentă în comuna Pogana – servicii pentru persoane adulte cu dizabilități”), Întârzierea în execuția lucrărilor de construcții a determinat reducerea perioadei de acordare a serviciilor de furnizare de servicii în cadrul locuințelor protejate si a centrului de zi (Proiectul “Găgesti-comunitate incluzivă pentru persoane cu dizabilități”, Proiectul “GIPO-comunități incluzive pentru persoane cu dizabilități”, Proiectul “Murgeni& Banca-comunități incluzive pentru persoane cu dizabilități”, Proiectul “ Tutova&Pogana-comunitati incluzive pentru persoane cu dizabilități”)”, se arată în raportul la proiectul de hotărâre.

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*