Home » Local » Măsuri și acțiuni întreprinse de Sistemul de Gospodărire a Apelor Vaslui pentru monitorizarea efectelor secetei hidrologice

Măsuri și acțiuni întreprinse de Sistemul de Gospodărire a Apelor Vaslui pentru monitorizarea efectelor secetei hidrologice

Monitorirarea zilnica a retelei hidrografice din administrare, privind aparitia de riuri sau sectoare de riu secate. Actiunea se desfasoara de catre observatorii hidrometrici ( pe cursurile de apa neamenajate, controlate prin mire hidrometrice) si de agentii hidrotehnici ( pe cursurile de apa regularizate). Coordonarea actiunii este facuta de sefii de formatii de lucru, cu raportare saptaminala la dispeceratul unitatii.

Monitorizarea zilnica a nivelurilor si volumelor de apa in lacurile de acumulare din administrare, in special a lacurilor de acumulare cu rol in alimentarea cu apa a populatiei din municipii si orase ( acumularile: Cazanesti, Cuibul Vulturilor, Solesti si Puscasi). Actiunea se desfasoara de catre agentii hidrotehnici care au in administrare lacurile de acumulare, cu raportare datelor hidrologice de 2 ori pe zi la dispeceratul unitatii. Coordonarea actiunii este facuta zilnic de catre dispecerul de serviciu, care asigura permaneta la dispeceratul unitatii 24 din 24 ore.

Monitorizarea zilnica a nivelurilor si debitelor pe cursurile de apa pe care sunt amplasate acumulari cu rol de alimentare cu apa a populatiei, pe sectoarele de riu din amonte de acestea, pentru depistarea eventualelor barari si blocaje ale albiilor ( riu Racova – amonte acumulare Puscasi, riu Vasluiet – amonte acumularea Solesti, riu Durduc – amonte acumularea Cazanesti si riu Tutova – amonte acumularea Cb. Vulturilor). De asemenea se monitorizeaza si cursurile  de apa Sacovat – pe sectorul acumulare Tungujei , pina la confluenta cu riul Birlad si Birlad – pe sectorul confluenta riu Sacovat, pina la priza de apa Rediu, de pe riul Birlad. Monitorizarea acestor sectoare de riu se face ca urmare a suplimentarii debitului de apa pe riul Birlad, prin descarcarea unui debit de 250 l/s, necesar pentru functionarea prizei de apa Rediu, care alimenteaza cu apa municipiul Vaslui.

Monitorizarea si actualizarea saptaminala a situatie privind asigurarea alimentarii cu apa a populatiei din localitatile care dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apa. Saptaminal, in ziua de miercuri, toate U.A.T. -urile care dispun de sisteme centralizate pentru alimentarea cu apa, raporteaza la dispeceratul unitatii problemele deosebite aparute in functionarea acestor sisteme ( pompe arse, restrictii aplicate, masuri intreprinse). Coordonarea actiunii este facuta de seful biroului Gestiunea Resurselor de Apa.

Monitorizarea si actualizarea saptaminala a situatie privind asigurarea alimentarii cu cu apa a populatiei din localitatile care nu dispun de sisteme centralizate (alimentarea cu apa facindu-se din fintini). Saptaminal, in ziua de miercuri, toate U.A.T. -urile  raporteaza la dispeceratul unitatii situatia fintinilor secate sau cu debit redus, precum si  masurile si actiunile intreprinse pe fiecare localitate componenta, privind asigurarea alimentaria cu apa a populatiei.  Coordonarea actiunii este facuta de seful biroului Situatii de Urgenta.

Aplicarea treptei a 3 – a de restrictii, conform Planului de restrictii si folosire a apei in perioade deficitare, pentru sursa de apa Acumulare Solesti, care este sursa de alimentare cu apa a municipiului Vaslui (debit contractat = 80 l/s ; debit restrictonat = 48 l/s). Pentru alimentarea cu apa a municipiului Vaslui se folosesc ca surse suplimentare Acumularea Puscasi si riul Birlad – priza de apa Rediu.Coordonarea actiunii este facuta de seful biroului Gestiunea Resurselor de Apa

Intocmirea zilnica a Raportului cu privire la situațiile critice apărute în exploatarea resurselor de apă/satisfacerea cerințelor de apă precum și modul de aplicare a prevederilor Planului de restricții și folosire a apei în perioade deficitare si inaintarea acestuia la Administratia Bazinala de Apa Prut – Birlad. Coordonarea actiunii este facuta de seful biroului Gestiunea Resurselor de Apa.

Intocmirea saptaminala, in ziua de joi, a Raportului cu privire la efectele fenomenului de seceta, in judetul Valsui, raport care se inainteaza Administratiei Bazinale de Apa Prut – Birlad si care cuprinde:

  • Situatia cursurilor/sectoare de cursuri de apa secate sau cu debit redus
  • Situatia volumelor de apa existente in lacurile de acumulare cu rol in alimentarea cu apa a populatiei
  • Situatia functionarii sistemelor centralizate de alimentare cu apa a populatiei
  • Situatia fintinilor secate/debit redus la nivelul fiecararei localitati din judetul Vaslui.

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*