Home » Local » Criză de forță de muncă în județul Vaslui! Muncitorii străini, o soluție pentru firme și autoritățile locale

Criză de forță de muncă în județul Vaslui! Muncitorii străini, o soluție pentru firme și autoritățile locale

de Dănuț CIOBANU 

În perioada imediat următoare, muncitorii străini vor fi soluția pentru derularea proiectelor de investiții de la nivel local. Cum populația activă din județul Vaslui este plecată în străinătate, forța de muncă mai ieftină din exterior este singura soluție pentru dezvoltarea comunităților. Pe lângă firme, nici autoritățile locale nu au personal pentru implementarea diferitelor proiecte. 

Comunitățile locale din județul Vaslui se confruntă cu o criză majoră de forță de muncă. După ce majoritatea tinerilor a plecat să lucreze în străinătate, atât autoritățile locale cât și operatorii economici nu găsesc să angajeze personal pentru diferite proiecte. Este și cazul comunei Vetrișoaia, unde a fost construită o piscină și trebuie angajat personal specializat.

„La o piscină ai nevoie de operatori, salvamari cu licență, barmani, ospătari. Din păcate, nu mai este forță de muncă nici din Republica Moldova, pentru că sunt plecați în vest. Și, după cum știți că este în restul țării, dar o să fie și la noi în Moldova, o să  aducem oameni din afară care să muncească”, a spus  Corneliu Stângă, primarul comunei Vetrișoaia.

Practic, în condițiile în care în ultimii ani românii au emigrat în Uniunea Europeană unde lucrează pe salarii mai mari, la nivel local este nevoie de o forță de muncă mai ieftină.

De altfel, și operatorii economici din județul Vaslui se confruntă cu o criză severă a forței de muncă. Cum autoritățile locale au în derulare numeroase proiecte de investiții, la nivelul comunităților nu se găsește deloc personal pentru angajare în câmpul muncii.

 „Tinerii preferă să meargă afară, dar dacă ar fi să tragem o linie, și am avut discuții cu o parte din cei plecați afară, bani eu cred că sunt mai puțini totuși decât cei care i-ar lua aici local. Eu cred că îi atrage ideea că sunt afară, în vest”, a explicat Corneliu Stângă.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*