Home » Culture » Salvarea Palatului Mavrocordat! Proiectul de restaurare se ridică la suma de 14,8 milioane de lei

Salvarea Palatului Mavrocordat! Proiectul de restaurare se ridică la suma de 14,8 milioane de lei

de Dănuț CIOBANU 

Palatul Copiilor Vaslui va demara licitația de adjudecare a lucrărilor pentru restaurarea clădirii în care funcționează. Autorizația de construire a fost emisă, iar devizul proiectului este de 14,8 milioane de lei. Continuarea lucrărilor este imperativă, în condițiile în care Palatul Copiilor se află într-o stare avansată de degradare. Palatul Mavrocordat este declarat acum monument istoric de categoria A.

Palatului Copiilor Vaslui solicită autorităților locale un sprijin financiar de 50.000 de lei pentru achiziţionarea de servicii specifice desfăşurării lucrărilor investiţiei „Continuare lucrări de intervenţie conform proiect tehnic nr. 20/2008 – Palatul Copiilor Vaslui”.

Palatului Copiilor Vaslui motivează această solicitare prin faptul că în organigrama instituţiei nu au un compartiment intern specializat în astfel de servicii, pe partea administrativă au doar un post de contabil cu jumătate de normă, un secretar şi un administrator de patrimoniu, toţi trei fiind noi în sistem, angajaţi în anul 2023.

Clădirea a avut iniţial o destinaţie rezidenţială și este declarată acum monument istoric de categoria A fiind înscrisă în Lista monumentelor istorice.

În prezent, clădirea în care îşi desfăşoară activitatea Palatul Copiilor Vaslui se află într- o stare avansată de degradare. Prin urmare, necesitatea continuării lucrărilor de reparaţii la această clădire este identificată ca o nevoie stringentă la nivel local.

Prin O.M.E nr. 3437/16.03.2022 s-au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru lucrările de investiţii „Continuare lucrări de intervenţie conform proiect tehnic nr. 20/2008 Palatul Copiilor Vaslui”.

În data de 26 aprilie 2023 s-a emis autorizaţia de construire nr. 111, fapt pentru care Palatul Copiilor Vaslui urmează să demareze procedura de achiziţie a lucrărilor.

Conform devizului general al investiţiei și a bugetului proiectului, valoarea estimată este de 14.859.315 lei fără TVA.

Casa Mavrocordat este situată pe principalul bulevard al orașului, care leagă zona centrală a municipiului de gară. Palatul este alcătuit dintr-un corp central și două aripi laterale de înălțime mai mică. Planul, compoziția fațadelor, mai ales a celei principale și a celei posterioare, se înscriu în stilul eclectic al sfârșitului secolului al XIX -lea și începutul secolului al XX -lea. Clădirea, a cărei construcție a fost terminată 1892, a îndeplinit rolul de locuință (palat boieresc).

Conform datelor Direcției Județene pentru Cultură (DJC) Vaslui, în anul 1934, Ministerul Apărării Naționale hotărăște cumpărarea unui imobil pentru instalarea Cercului Militar al Garnizoanei Vaslui. În data de 31 decembrie a aceluiași an s-a încheiat actul de vânzare cumpărare între George Mavrocordat, ca reprezentant legal al mamei sale Vera George Mavrocordat, și cercul Militar Constantin Prezan al ofițerilor din Garnizoana Vaslui. În prezent, clădirea este administrată de Palatul Copiilor Vaslui.

„Lucrările executate în diverse stadii sunt sistate, ele putând fi deteriorate în anotimpul rece, nefiind protejate. Până la soluționarea litigiilor în instanță, monumentul istoric va continua, din păcate, să se degradeze”, se arată în cercetarea realizată de DJC Vaslui.

 

 

 

 


Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

About Ciobanu Danut

Va rugam sa adaugati comentarii decente si politicoase. Va multumim!

Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura