Home » Local » Controale la restaurante, hoteluri și serviciile de alimentație din județul Vaslui

Controale la restaurante, hoteluri și serviciile de alimentație din județul Vaslui

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui a desfășurat o acțiune de verificare a modului în care sunt respectate prevederile de protecție a muncii în domeniile hoteluri, restaurante şi alte activităţi de servicii de alimentaţie.

La nivelul județului Vaslui se regăsește un număr de 114 angajatori care își desfășoară activitatea în domeniile hoteluri şi alte facilităţi de cazare şi restaurante şi alte activităţi de servicii de alimentaţie, având un numar de 1248 de angajați. Este vorba despre o gamă largă de activităţi diferite incluzând hotelurile, restaurantele, serviciile fast – food, cantinele, cafenelele, cofetăriile etc.

„În perioada 1 ianuarie – 15 septembrie în domeniul securitatii şi sănătăţii în muncă, s-a efectuat un număr de 21 de controale la angajatori, fiind un număr de 520 de lucrători controlaţi. În urma acţiunii s-a constatat un număr de 69 de neconformităţi, pentru care au fost aplicate 68 de avertismente şi o amendă în valoare de 4000 lei”, a spus Gheorghe Chirvase, inspector șef al ITM Vaslui.

Cele mai frecvente deficienţe constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă: nu s-a asigurat examenul psihologic pentru toţi lucrătorii care au ca şi atribuţii conducerea maşinilor unităţii; nu au desemnat lucrătorii care aplică măsurile de prim ajutor, de stingere a incendiilor şi de evacuare a lucrătorilor; nu s-a asigurat controlul medical la angajare şi periodic pentru toţi lucrătorii (concluziile investigaţiilor medicale nu sunt finalizate prin completarea fişelor de aptitudine de către un medic de medicina muncii).

În urma verificării modului în care s-a adnotat efectuarea instruirii în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în fişele de instruire, s-a constatat că lucrătorii nu au confirmat pe baza de semnatură şi nu au fost instruiţi pentru toate funcţiile exercitate în cadrul unităţilor.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*