Home » Local » Video/ Dumitru Buzatu, prins în flagrant de DNA după ce primise 1,25 de milioane lei mită

Video/ Dumitru Buzatu, prins în flagrant de DNA după ce primise 1,25 de milioane lei mită

Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui a fost prins, vineri seara, în flagrant de procurorii de la Direcția Națională Anticorupție (DNA) din Iași. Președintele CJ-ului fost prins primind bani, peste 1,2 milioane de lei. Suma de 1.250.000 de lei era primită de Dumitru Buzatu pentru acordarea unui contract a cărui valoare era de 10 ori mai mare, un contract evaluat la cel puțin 12 milioane de lei.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 septembrie 2023, a inculpatului: BUZATU DUMITRU, președinte al Consiliului județean Vaslui, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.
Sâmbătă seară, Tribunalul Vaslui a hotărât arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Dumitru Buzatu, preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui. Inculpatul a fost adus în fața instanței din municipiul Vaslui cu o mașină de poliției.

Preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, prins în flagrant de DNA după ce primise 1,25 de milioane lei mită, a primit personal banii marcaţi de DNA şi aflaţi într-o valiză. El a pus valiza în portbagajul unui autoturism al instituţiei, fiind prins două ore mai târziu, relatează News.ro.

„La orele 17.15, (…) şi Buzatu Dumitru s-au ridicat de la masă şi s-au deplasat către autoturismele marca (…) şi marca (…). Buzatu Dumitru a mers la portbagajul (…), iar (…) la autoturismul (…), unde a deschis uşa stânga spate şi a luat de pe banchetă o geantă maro pusă la dispoziţie de către Direcţia Naţională Anticorupţie, în care se afla suma de 1.250.000 de lei. Buzatu Dumitru a deschis portbagajul (…), (…) a mers către el, i-a întins geanta cu banii, Buzatu Dumitru a luat-o, a pus-o în portbagaj, după care l-a închis”, se arată în documentele DNA.

Şeful CJ Vaslui a fost oprit aproape două ore mai târziu, având banii în maşina Consiliului Judeţean Vaslui.

Din interceptările DNA, procutorii au tras concluzia că Dumitru Buzatu urmărea să obțină suma solicitată ca mită atunci când s-a întălnit la Cîrja cu omul de afaceri Emil Savin sub pretextul unei partide de pescuit.

„Având în vedere faptul că în acea zi colaboratorul cu identitate reală urma să se întâlnească cu BD, având în vedere şi prevederile ordonanţei de autorizare a colaboratorului cu identitate reală SE, organele de urmărire penală au pus la dispoziţia colaboratorului o geantă maro cu suma de 1.250.000 lei compusă din 2.500 de bancnote cu cupiura de 500 lei.

Ulterior, la data de 22.09.2023, la ora 14:17:46, numitul BI ia legătura cu SE transmiţându-i Da, E, gata! A zis c-a plecat! Nu l-am întrebat de unde, am zis că ajungeţi într-o oră, a zis că „da”. Hai! În ziua de 22.09.2023, la ora 15:25:09, numitul BD ia legătura cu BI, discuţiile celor doi reliefând faptul că interesul numitului BD nu era legat de pescuit ci de întâlnirea cu SE:
BD: – Ai pescuit ceva?
BI: – Am prins câte un peşte toţi!
BD: – Altceva … decât peşte?
BI: – Altceva n-am prins! Încă n-am pescuit! Altceva n-am pescuit!
BD: – Hai că vin şi eu până la voi acolo să văd!
BI: – Hai! Hai!
BD: – Aranjaţi acolo, când vin eu să se prindă peştele ca lumea! Nu mai umblaţi cu prostii!
BI: – Deja am aranjat, le-am dat tot ce le trebuia, a făcut cerere scrisă, referat tot, gata!
BD: – … când vin … vin, pescuiesc 5 minute şi plec!
BI: – Gata! Da! Da! Dar cât durează ca să-i spun lui E. să vină cu mâncarea caldă?
BD: – Acuma vin! Acuma ajung!
BI: – Acuma ajungeţi?
BD: – Acuma, vin acum, da.

În aceiaşi zi, după sosirea inculpatului BD la Ferma Cârja acesta a luat masa alături de SE, BI, OAM şi CE, ulterior BD având o scurtă discuţie singur cu SE, în cuprinsul acesteia colaboratorul cu identitate reală remiţându-i preşedintelui CJ Vaslui geanta cu suma de 1.250.000 lei pusă la dispoziţie de organele de urmărire penală. Numitul BD a preluat geanta şi a aşezat-o în portbagajul autoturismului DACIA DUSTER”, potrivit referatului procurorilor DNA.

„Cu privire la această geantă şi la suma aflată în interior, dl BD precizează următoarele: Această geantă şi suma de bani din interior îmi aparţine, sunt bani din economiile mele(…)”, se arată în document.

 

 


Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

About Ciobanu Danut

Va rugam sa adaugati comentarii decente si politicoase. Va multumim!

Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura